KRO

Maxime Verhagen wil bindend contract met sancties in Europa

Uitzenddatum: 29/05/2011

Nieuws vanavond in KRO Brandpunt:

Maxime Verhagen wil bindend contract met sancties in Europa "Alle landen EU economisch onder curatele"

Alle landen van de Europese Unie moeten economisch onder curatele worden gesteld om zeker te zijn dat ze de komende jaren genoeg hervormen. "Een bindend contract met sancties". De huidige financiële afspraken gaan niet ver genoeg. Dat zegt Maxime Verhagen, minister van economische zaken, vanavond in KRO Brandpunt (29 mei, 22.15u, Nederland 2). Het hele gesprek met Maxime Verhagen is nu alvast te zien op de website: www.kro.nl/brandpunt

Verhagen deed zijn oproep in de marge van het 50-jarig bestaan van de OESO waar de wereldtop zijn grote zorgen uitsprak over de toekomst van de Europese economie. "Europa staat voor een uitdaging die vergelijkbaar is met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog", aldus de minister. Daarom zijn in zijn ogen niet alleen strengere maatregelen voor het financiële toezicht nodig, maar ook scherpe criteria voor economische hervormingen. "Het kan niet zo zijn dat in sommige landen mensen op hun 55^e met pensioen gaan, in de zon gaan zitten en op de pof leven, terwijl andere landen de rekening betalen en tot hun 67^e moeten doorwerken."

Verhagen zei blij te zijn dat Nederland de crisis goed is doorgekomen, maar waarschuwde voor de bedreigingen van de Europese economie als de leden van de Europese Unie hun economieën niet snel hervormen naar het voorbeeld van Nederland.

Op de vraag hoe hij daarvoor draagvlak denkt te krijgen van gedoogpartner PVV die meer invloed van Brussel ziet als een gruwel, antwoordde Verhagen: "Het is niet een kwestie van meer Brussel, het is een kwestie van gezond verstand."

KRO Brandpunt, zondag 29 mei, 22.15 uur, Nederland 2