Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

operatiekamer

1,7 miljoen voor veiliger operatiekamer

Publicatiedatum: 31 mei 2011 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Patiënt en zorg, Research

Onderzoekers van de TU Delft en het LUMC krijgen 1,7 miljoen euro voor de ontwikkeling van een automatisch veiligheids- en procesmonitoringsysteem voor de operatiekamer.

Het nieuwe systeem, DORA (Digital Operating Room Assistant), gebruikt slimme camera's en sensoren die de status van apparatuur en instrumenten in de operatiekamer registreren, en in de gaten te houden welke processen er gaande zijn. Door deze automatische registratie kan DORA op elk moment de OK-planning up-to-date houden en zo de operatie efficiënter laten verlopen. In een verder stadium kan het systeem mogelijke risico's voor de patiëntveiligheid in het operatieve proces herkennen en deze tijdig aan het OK-personeel signaleren.

Luchtvaart
"Het gebruik van ingewikkelde technologie in de operatiekamer kan voor fouten zorgen die de patient kunnen schaden", aldus Frank Willem Jansen, die zich als hoogleraar aan het LUMC en de TU Delft bezig houdt met minimaal invasieve chirurgie (operaties waarbij de chirurg slechts kleine snedes maakt om instrumenten het lichaam in te brengen). "DORA is te vergelijken met de checklists in de luchtvaart. Door het inbouwen van `veiligheidskleppen' weet de dokter zeker dat de technologie veilig kan worden toegepast op de patiënt."

Tien partners
DORA wordt gesteund door de Subsidieregeling Clusterprojecten Zuid-Holland. Bij het project zijn tien partners betrokken, waaronder naast het LUMC en de Yes!Delft bedrijven New Compliance, SenseIT en Pr Sys Design. Het totale projectbudget bedraagt 3,6 miljoen euro.