Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Melsluis vanaf heden gestremd

Publicatiedatum : 31 mei 2011

De schutsluis kan niet volledig geautomatiseerd worden.

We hebben de Melsluis, op de Meldijk in Uitgeest, sinds 5 mei gesloten voor vaarverkeer.

Reden van stremming

De Melsluis is de afgelopen tijd steeds intensiever gebruikt door de komst van een nieuwbouwwijk. De sluis wordt echter niet altijd op de juiste manier gebruikt. Dit heeft geleid heeft tot schade aan de sluisdeuren. Daarnaast ontvingen we meldingen over jonge kinderen die onjuist gebruik maakten van de sluis, wat tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

In eerste instantie hebben we daarom besloten om de sluisdeuren te vernieuwen en de rinketschuiven te automatiseren. We hoopten dat daarmee een acceptabele situatie zou ontstaan. Om hier zeker van te zijn, hebben wij de firma AVAN een toetsing laten doen. Uit hun rapport van 21 maart jl. kwam echter naar voren dat het ondanks de aanpassingen niet verstandig is de sluis zelfbediend te exploiteren.

Zelfbediening zou pas mogelijk zijn als de sluis volledig geautomatiseerd zou worden. Bij de Melsluis is dit technisch niet mogelijk, de sluisdeuren kunnen alleen met de hand bediend worden. We hebben daarom besloten de sluis vanwege de veiligheid per direct te stremmen.

Kan de Melsluis toch nog functioneren?

Om de sluis toch nog te laten functioneren, is handbediening noodzakelijk. We gaan kijken of er gewerkt kan worden met vrijwilligers. Als er zich hier voldoende mensen voor aanmelden, denken wij dat de sluis op korte termijn op afroep of op beperkte gezette tijden weer gebruikt kan worden. Inmiddels hebben zich twee vrijwilligers aangemeld.

Wilt u er ook voor zorgen dat de Melsluis blijft werken? Neem dan contact op met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, tel 072-5828282, dhr. M. Besseling of P. Basjes. Zij vertellen u graag meer over het werken met sluizen.