Waterschap Peel en Maasvallei


30 mei: actuele droogtesituatie

Het afgelopen weekend heeft weinig neerslag opgeleverd in Limburg en de tekorten lopen dan ook verder op. In bijgaand overzicht is te zien dat inmiddels 6 beken een afvoer hebben die onder de basisafvoer zit. Verder zijn er 3 a 4 beken die er erg dicht tegenaan zitten. Het neerslagtekort bedraagt inmiddels gemiddeld 134 mm. en dit zal op basis van de weersverwachtingen nog zeker verder gaan oplopen. De droogtesituatie blijft dan ook in stand en dit rechtvaardigt het besluit om vanaf aanstaande woensdag (1 juni vanaf 7.00u) een onttrekkingsverbod af te vaardigen.

afvoer beken maandag 30 mei 2011

De verschillende weersverwachtingen geven aan dat er maandag onweersbuien kunnen ontstaan, maar waarschijnlijk alleen in het westen van het land en dat er morgen langere periodes met regen zullen zijn en dan met name in het oosten van het land. Het aantal milimeter neerslag dat kan vallen verschilt nogal tussen de verwachtingen en varieert van 4 tot 14 mm. In de dagen erna valt er geen neerslag meer en nemen de temperaturen weer flink toe. In de periode erna tot half juni neemt de kans op licht wisselvallig weer toe en dus ook de kans op neerslag. De verwachting is echter nog zeer onzeker, maar gemiddeld wordt er vanaf nu tot en met 13 juni circa 20 mm. regen verwacht.

weersvoorspelling maandag 30 mei KNMI

bron: KNMI

In de loop van deze week zal er ook informatie komen over hoe de grondwaterstanden in ons gebied eruit zien. Op dit moment lijkt het nog niet echt een groot probleem te zijn, grondwaterstanden zijn nog niet heel ver weggezakt, maar natuurlijk wel al erg laag voor deze periode van het jaar. Als het zo droog blijft, zal over niet al te lange tijd het omslagpunt komen en zullen de grondwaterstanden harder gaan wegzakken.

De wateraanvoer blijft goed gehandhaafd en op dit vlak zijn momenteel geen problemen te melden.

maandag 30 mei 2011