D66

dinsdag 31 mei 2011

Rutte rijdt sneeuwschuiver uit

De Voorjaarsnota van het kabinet baart D66-Kamerlid Wouter Koolmees zorgen. Het kabinet schuift een gat van 1,3 miljard euro door naar de komende jaren. Bovendien zijn de ingevoerde bezuinigingen na 2012 niet realistisch en moeten onderwijs, defensie, ontwikkelingssamenwerking en infrastructuur bloeden voor tegenvallers in de zorg. Koolmees: "Rutte rijdt de sneeuwschuiver uit. Het is het kabinet niet gelukt de gaten in de begroting te dichten met echte bezuinigingen. Deze voorjaarsnota is niets anders dan een plechtige belofte om volgend jaar echt te gaan bezuinigen."

Veeg teken

Het kabinet heeft geen dekking voor 1,3 miljard euro van de ontstane tekorten. Koolmees: "Een veeg teken. Het lukt de minister van Financiën in het eerste jaar al niet het huishoudboekje op orde te krijgen. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst."

Touw en plakband

Koolmees zet vraagtekens bij de ingeboekte bezuinigingen na 2012. Bij elkaar gesprokkelde postjes die bij elkaar 9 miljard euro aan besparingen moeten opleveren. De sociaal-liberaal roept minister De Jager (Financiën, CDA) op hervormingen door te voeren: "Het bezuinigingsverhaal van de minister hangt met touw en plakband aan elkaar. Het kabinet moet echte maatregelen durven nemen, zoals het verhogen van de AOW leeftijd of het moderniseren van de WW. VVD en CDA willen dit ook, maar zwichten steeds voor de nee-schuddende Wilders."