Gemeente Sluis

bouwen in eigen beheer op locatie Haven Aardenburg

Unieke kans voor bouwen in eigen beheer op locatie Haven Aardenburg

Op de bijeenkomst van Stadsraad Aardenburg op maandag 4 april 2011 heeft stichting CPOZ een presentatie gegeven over de mogelijkheid om in de vorm van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) nieuwe woningen te bouwen aan de Haven in Aardenburg. We zetten het nogmaals voor u op een rij.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap als bouwvorm

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap wordt samen met anderen het opdrachtgeverschap uitgeoefend om nieuwe woningen te bouwen of bestaande woningen te herstructureren. Je bouwt je eigen woning zonder tussenkomst van anderen. En je bepaalt zelf grotendeels de grootte, de indeling van en de inrichting om het huis. Er is een keuze om een woning casco af te nemen, dan wel in volledig afgebouwde staat te laten opleveren. Daartussen zitten allerlei varianten, afhankelijk van eigen bekwaamheden en persoonlijke financiële situatie.

Hulp bij het bouwen van stichting CPOZ

Stichting CPOZ ondersteunt groepen particulieren bij het vinden van een bouwlocatie, voert overleg met de gemeente, begeleidt en adviseert het bewonerscollectief in de ontwerp- en aanbestedingsfase en zorgt dat het bouwproces goed gestructureerd kan aanvangen. Eigen opdrachtgeverschap kan een woning 15 - 20% goedkoper maken. In principe kan iedereen lid worden van het bewonerscollectief. CPOZ is al op meerdere plaatsen binnen Zeeland actief met CPO trajecten en projecten.

Financiële ondersteuning om project op weg te helpen

CPOZ heeft namens Rijk en provincie de mogelijkheid om onder voorwaarden bij het project aan de Haven de voorfinanciering te verzorgen die het mogelijk maakt architect, constructeur en andere adviseurs aan het werk te zetten, en vervolgens om een deel van de voorfinanciering om te zetten in een subsidie. CPOZ verricht die activiteiten op basis van een dienstverleningsovereenkomst met het bewonerscollectief tegen een overeengekomen vergoeding.

Stadsenquête impuls voor bouwen in CPO verband

De Stadsenquête heeft voldoende response en houvast gegeven om te weten dat er belangstelling is voor het bouwen in CPO verband. Daarbij zijn wensen geuit om te bouwen in de segmenten Starterswoningen en Seniorenwoningen. Dat laatste kan in de vorm van levensloopbestendige woningen met een compleet programma van wonen en slapen op de begane grond, maar ook in de vorm van appartementen. De verkennende studie van de architecten heeft daar rekening mee gehouden. Maar de plek leent zich ook voor grotere eengezinswoningen in een meegroeivariant.

Exclusief ontwikkelingsrecht voor CPOZ samen met aspirant-bouwers

De gemeente Sluis heeft aan CPOZ het exclusieve recht gegeven om met een collectief van aspirant-bouwers aan de slag te gaan op de herstructureringslocatie aan de Haven. Daar zijn door de gemeente in het kader van stedelijke vernieuwing panden aangekocht en gesloopt. Mede op initiatief van de provincie Zeeland wordt nu ruimte geboden voor collectief particulier opdrachtgeverschap op deze locatie.

Stedenbouwkundige verkenning

MAS architectuur uit Terneuzen heeft de mogelijkheden van de locatie onderzocht om de meest geëigende bouwmassa in beeld te krijgen. Iedere locatie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en het is altijd zaak om de kavel zo gunstig mogelijk in te vullen en tegelijkertijd in te spelen op de extra kwaliteiten die een locatie biedt. Natuurlijk spelen de stedenbouwkundige randvoorwaarden van de gemeente een rol zoals schaal en aard omringende woningbouw, kapconstructie, e.d. MAS architectuur heeft dat goed vormgegeven waardoor het toekomstig bouwcollectief een belangrijke onderlegger heeft om daar in samenspraak met de architecten verder een eigen aanvulling aan te geven.

Aardenburgse karakteristieken

CPOZ heeft nog eens goed bekeken wat opvallende woningen in Aardenburg typeert en aantrekkelijk maakt. Is er een soort Aardenburgse bouw- en architectuurtraditie? Wat zijn de bijzondere karakteristieken die overgenomen kunnen worden zoals vorm, kapconstructie, gevelsoort of gevelmateriaal, kleurstelling, muurattributen, enz. Ook is gekeken naar de situering van de locatie aan de Haven in zijn omgeving. Daar zijn goede aanknopingspunten uit voort gekomen.

Bijzonder woonconcept is mogelijk

CPOZ denkt dat woningen met twee volledige verdiepingen hier het meest tot hun recht komen. Verder stellen zij zich voor dat de te bouwen woningen zoveel mogelijk in casco vorm worden opgeleverd, waarna de toekomstige bewoner zelf de indeling kan bepalen. Een bijzonder kenmerk is de suggestie om anders dan bij de meeste andere woningen de zolder als volwaardige verblijfsruimte te ontwikkelen. Heel vaak is de zolder een gesloten ruimte met vooral opbergwaarde. Juist de plek aan de Haven leent zich voor een verblijfsruimte met aan twee zijden een soort loggia of half inpandig terras. Aan de Oostzijde is er de ochtendzon en het zicht op de historische kern met zijn vele torens, een uitgelezen plek voor een kop koffie en de ochtendkrant. Aan de Westzijde is er de avondzon en het uitzicht over de groene velden, de plek om lekker uitgebreid te loungen met vrienden.

Duurzaam comfort

CPOZ heeft een taak om zo duurzaam mogelijk te bouwen binnen de budgetten die beschikbaar zijn bij de aspirant-bouwers. Een duurzaam gebouwde woning met laag energieverbruik biedt meer wooncomfort en toekomstwaarde bij een bepaald niveau van woonlasten als combinatie van hypotheeklasten en energiekosten.

Mooie kans niet onbenut laten

Op donderdag 9 juni organiseert CPOZ vanaf 19.30 uur samen met de gemeente Sluis en de betrokken architect een informatie- en inloopavond in restaurant 't Zonnetje, Kaai 31 in Aardenburg. U kunt tijdens de avond kennis nemen van het beoogde project, de mogelijkheid tot deelname te bespreken, en eigen woonwensen op tafel te leggen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CPOZ, de heer C. Tuinstra, via tel. 06 - 5332 7535 of e-mail info@cpoz.nl.

Deelnemen in kerngroep?

Bent u geïnteresseerd om deel uit te maken van een kerngroep die de trekkersrol voor het project namens toekomstige bewoners op zich neemt? U kunt zich hiervoor tijdens de informatieavond aanmelden.