Rijksvoorlichtingsdienst

Landmacht en Delfland inspecteren veenkaden vanuit de lucht

Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Koninklijke Landmacht inspecteren veenkaden vanuit de lucht. Deze inspectie is woensdag 1 juni 2011. Het is voor het eerst dat de landmacht een onbemand vliegtuigje voor dijkinspectie inzet. De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat Delfland veenkaden vanaf de grond en dus nu ook vanuit de lucht inspecteert.

Inzet van het Raven mini-UAV (Unmannend Aerial Vehicles) systeem werd mogelijk gemaakt door een aanvraag van steunverlening van dijkgraaf M.A.P. van Haersma Buma aan het Landelijk Operationeel Crisiscentrum. Dijkgraaf Van Haersma Buma: "door de samenwerking tussen de landmacht en Delfland worden eventuele afwijkingen van kades vanuit de lucht nog sneller aan het licht gebracht".

Dit systeem bestaat uit drie onbemande en onbewapende verkenningsvliegtuigjes, aangestuurd door een grondstation. De vliegtuigjes maken tijdens hun vlucht beelden waarmee eventuele zwakke plekken in de veenkaden worden gelokaliseerd. De visuele inspectie van veenkaden door dijkinspecteurs gaan gewoon door.

Raven mini-UAV
Het in elkaar zetten van het vliegtuig duurt ongeveer 3 minuten. Vervolgens wordt het vluchtplan in het grondstation geprogrammeerd. Na een korte test wordt het vliegtuig met de hand gelanceerd voor een vlucht van maximaal 60 minuten. Tijdens de vlucht worden de beelden doorgestuurd naar het grondstation waar de beelden kunnen worden opgeslagen en bewerkt.

De commandant van het Raven team staat tijdens de operatie continu in contact met de Lucht Verkeers Leiding Nederland en werkt samen met medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het Raven team maakt deel uit van 103 ISTAR bataljon van de Koninklijke Landmacht (ISTAR: Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance).


Noot voor redacties


Noot voor redacties (