Trots op Nederland

31 mei 2011 | Trots tegen ondersteuning voetbalclubs

Beroepssport zoals het eredivisie voetbal is een commercieel bedrijf. De spelers verdienen soms miljoenen per jaar en sommige clubs hebben aandeelhouders die dividend vragen aan het eind van het jaar.

Trots op Nederland vindt dat de overheid belastinggeld niet mag gebruiken om commerciële bedrijven te ondersteunen.

Alleen bedrijven die voor de samenleving als geheel belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld de zogenaamde systeembanken kunnen door de overheid sporadisch worden geholpen, maar ook die hulp staat ter discussie. Een voetbalclub uit de eredivisie behoort in ieder geval niet tot de categorie bedrijven die voor de samenleving als geheel belangrijk zijn.

Als zo`n club geld te kort heeft dan is er natuurlijk wel een uitweg; saneer de organisatie en verlaag het salaris van de spelers en management en verhoog eventueel de toegangstarieven. Dat levert miljoenen per jaar op! Er zijn gemeenten die dat niet durven uitspreken en vervolgens besluiten om leningen te verstrekken of stadions of terreinen op te kopen en weer te verhuren aan de club.

Het is maar al te vaak gebleken dat dit tijdelijke oplossingen zijn, want een paar jaar later kan de club de huur toch niet meer betalen en heeft de overheidssteun zijn doel voorbijgeschoten. Diverse gemeenteraden zitten met dit probleem. Voetbalclubs zijn vaak bodemloze putten. Het belastinggeld dat door de overheden gebruikt wordt, is opgebracht door de burgers en is bedoeld voor algemene voorzieningen en veiligheid. Niet voor de ondersteuning van commerciële bedrijven.

Trots vindt dat de gemeente nooit een beroepsvoetbalclub of sportvereniging mag ondersteunen met belastinggeld. Sport voor de jeugd valt daar overigens niet onder.

Gemeente Eindhoven ging dus in de fout met het aankopen van het PSV terrein; dat kost 48,4 miljoen Euro en het terrein wordt onder erfpacht aan PSV ter beschikking gesteld, een ergerlijk beleid. De gemeente moet nu 48,4 miljoen lenen en verhoogt het risico dat uiteindelijk de burgers voor het geld moeten opdragen door een verhoging van de OZB.