Ingezonden persbericht


Meer dan zes op de tien nieuwe auto's in Nederland uitgerust met ESP®

4.000 minder verkeersdoden in Europa indien ESP® standaard wordt Vanaf november 2011 Europese verplichting voor nieuwe automodellen

Anderlecht, 31 mei 2011 ­ In 2010 waren 63% van alle nieuwe auto's in Nederland uitgerust met ESP®, het actieve rijveiligheidssysteem dat voorkomt dat een auto aan het slippen gaat. Dat is een stijging met 19 procentpunt tegenover twee jaar eerder. Eind dit jaar wordt ESP® in heel Europa verplicht voor nieuwe automodellen.

Het aantal nieuwe auto's met standaard ESP® blijft sterk toenemen in Nederland: van 44% in 2008 naar 53% in 2009 en zelfs 63% in 2010. In België is dezelfde evolutie merkbaar: van 52% in 2008 tot 62% vorig jaar. Ook in het segment van kleinere modellen zijn steeds meer auto's standaard uitgerust met ESP®.

Verschillende studies hebben de voorbije jaren aangetoond hoe belangrijk ESP® is. Zo blijkt uit een kosten-batenanalyse van de universiteit van Keulen uit 2007 dat het aantal verkeersdoden in Europa elk jaar met 4.000 zou dalen en het aantal gewonden met 100.000 mochten alle auto's zijn uitgerust met ESP®.

In het kader van het Europese actieplan verkeersveiligheid wordt vanaf november 2011 in heel Europa een richtlijn van kracht waarmee ESP® verplicht wordt op alle nieuwe modellen. Vanaf 2014 geldt de verplichting voor alle nieuwe auto's. Het testinstituut NCAP speelde alvast in op de Europese regelgeving: sinds 2009 kunnen enkel voertuigen die met ESP® zijn uitgerust, vijf sterren behalen bij de EuroNCAP crashtests.

Voor meer informatie over ESP® kunt u terecht op de website www.bosch-esperience.nl. In de bijlage vindt u een brochure over ESP® en actieve veiligheid.

--
Over Bosch
De Bosch Groep is een internationaal toonaangevend technologisch bedrijf en dienstverlener. In het boekjaar 2010 realiseerden de ongeveer 283.200 medewerkers die actief zijn in de automobiel- en industriële technologie en in de sector van consumentenproducten en bouwtechnologie een omzet van 47,3 miljard EUR. De Bosch Groep bestaat onder meer uit Robert Bosch GmbH en meer dan 300 dochter- en regionale maatschappijen in meer dan 60 landen. Samen met zijn commerciële partners is Bosch in ongeveer 150 landen vertegenwoordigd. Dit wereldwijde netwerk van ontwikkelings-, productie- en distributiecentra vormt de basis voor de verdere groei. Bosch besteedt elk jaar ongeveer vier miljard EUR aan onderzoek en ontwikkeling en laat ruim 3.800 patenten registreren. Bosch bevordert met al zijn producten en diensten de levenskwaliteit van mensen door middel van innovatieve en nuttige oplossingen. De onderneming viert in 2011 haar 125ste verjaardag. Zij werd in 1886 door Robert Bosch (1861-1942) in Stuttgart opgericht als "Werkplaats voor fijne mechaniek en elektrotechniek". De juridische structuur van de Bosch Groep garandeert de financiële onafhankelijkheid en de bedrijfsautonomie. Hierdoor krijgt de onderneming de mogelijkheid om te investeren in de belangrijkste activiteiten die de toekomst van het bedrijf moeten veiligstellen. 92% van de aandelen van Robert Bosch GmbH is in handen van de Robert Bosch Stichting GmbH, die het algemeen nut nastreeft. De meerderheid van de stemrechten ligt bij de Robert Bosch Industrietreuhand KG, die de ondernemingsfuncties vervult. De overige aandelen zijn in handen van de familie Bosch en Robert Bosch GmbH. Meer informatie vindt u op www.bosch.be en www.125.bosch.com