Gemeente Apeldoorn

Schriftelijke vraag van de Partij voor de Dieren aan het college van B&W op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake over de afvalverwerking van luiers.

Tijdens de PMA van 26 mei j.l. heeft de Partij voor de Dieren de vraag gesteld of luiers en incontinentiemateriaal afzonderlijk ingezameld zouden kunnen worden in Apeldoorn, zoals in verschillende andere gemeenten waaronder Deventer al gebeurt. Volgens de betrokken wethouder zou dit niet mogelijk zijn omdat de fabriek die deze stroom verwerkt, niet meer bestaat. Knowaste te Arnhem is inderdaad failliet gegaan, maar er blijken wel degelijk alternatieven te bestaan, waaronder Orgaworld in Lelystad, die binnenkort een vergistingsinstallatie in Den Bosch wil neerzetten die luiers gebruikt voor het opwekken van stroom (zie: http://www.ed.nl/specials/jongegezinnen/8770386/Nachtlampje-brandt-op-poepluier.ece). Uit het TNO-rapport "Milieu-effecten van de verwerking van luiers in Amsterdam" (zie: http://www.dmb.amsterdam.nl/publish/pages/130398/milieueffectenvandeverwerkingvanluiersinamsterdam.pdf) blijkt bovendien dat gescheiden inzameling van GFT en luiers en vergisting hiervan in de installatie van Orgaworld de voorkeur heeft op basis van de bijdrage aan het broeikaseffect.

De Partij voor de Dieren stelt u in dit kader de volgende schriftelijke vraag:

Was u op de hoogte van het bestaan van Orgaworld en de uitbreidingsplannen in Den Bosch? Zo ja, waarom hebt u dit alternatief tijdens de PMA niet genoemd en waarom is dit alternatief terzijde geschoven? Zo nee, wat vindt u van dit alternatief en hoe luidt, met deze bovenstaande kennis, uw antwoord op de vraag of luiers en incontinentiemateriaal afzonderlijk ingezameld kunnen worden in Apeldoorn? Wilt u uw antwoord s.v.p. motiveren.

Namens de fractie van PvdD Apeldoorn,
Harry Voss


---- --