Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 31 mei 2011

De Wolden brengt herinvulling Hoofdstraat 118 Zuidwolde in procedure

Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft besloten een ontwerp bestemmingsplan voor de herinvulling van de locatie Hoofdstraat 118 in Zuidwolde in procedure te brengen. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een appartementencomplex mogelijk met daarin ruimte voor maximaal vijftien woonappartementen. Het stedenbouwkundig plan speelt in op de cultuurhistorische bebouwingswijze aan de Hoofdstraat.

Hoe gaat het eruit zien? De voorzijde van het appartementengebouw heeft het karakter van een woonhuis met pronkgevel en bestaat uit twee woonlagen. De achterzijde van het gebouw bestaat uit drie bouwlagen en een forse kap en heeft een moderne vormgeving. Het rietgedekte dak geeft het gebouw extra kwaliteit.

Parkeergarage Voor het appartementengebouw is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Hierin zijn de stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden aangegeven die waarborgen dat een goede inpassing van het gebouw plaatsvindt. Onder het appartementengebouw wordt een parkeergarage aangelegd met parkeerruimte voor de bewoners van de appartementen. De ontsluiting van de parkeergarage en parkeerplaats verloopt via de burgemeester Tonckensstraat en De Zende.

Wheemhuis Door de visuele en ruimtelijke samenhang is ook het Wheemhuis in het bestemmingsplan opgenomen. De bestemmingsregeling voor het Wheemhuis is gericht op behoud van het bestaande gebouw.

Overeenkomst De gemeente heeft met de aanvrager een overeenkomst afgesloten met afspraken die de bouw van het nieuwe appartementencomplex garanderen. Ook regelt de overeenkomst praktische zaken rondom de rioolaansluiting en het verhalen van eventuele planschade en kosten voor de procedure.

Bestemmingsplan ter inzage Het ontwerp bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan liggen vanaf 9 juni tot en met 20 juli ter inzage. Wie deze stukken wil inzien, kan een bezoek brengen aan het gemeentehuis of kijken op dewolden.nl of op www.ruimtelijkeplannen.nl. Iedereen kan gedurende de bovengenoemde termijn bij de gemeenteraad een zienswijze indienen over het ontwerp bestemmingsplan en/of het beeldkwaliteitplan.