Ingezonden persbericht


LAKSlogo

Persbericht

LAKS haalt recordaantal fouten uit de eindexamens


- Het LAKS haalt 4 fouten uit de examens

- Veel logistieke missers rondom de eindexamens

Amsterdam, 31 mei 2011 - Op de laatste dag van de examens maakt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) de balans op. De scholierenorganisatie heeft dit jaar de focus op de inhoud van de examens gelegd in plaats van op het klachtenaantal. Chanine Drijver, coördinator eindexamenklachtenlijn: "scholieren hebben gehoor gegeven aan onze oproep om hun klachten goed te onderbouwen, hierdoor is er een recordaantal van vier foute vragen ontdekt". Naast inhoudelijke fouten is er op het logistieke vlak ook het een en ander misgegaan.

Dit jaar is er een aantal examens uitgelekt of verkeerd uitgedeeld. Zo kwam de bijlage van het havo TeHaTex examen bij een aantal vwo-scholieren terecht en is per abuis het havo geschiedenis examen voortijdig uitgereikt aan kandidaten die het havo examen Engels moesten maken. Omdat de geheimhouding van de eerste twee vragen uit het havo examen geschiedenis niet gewaarborgd kon worden zijn deze vragen voor iedereen goedgerekend. "Er zijn dit jaar veel onnodige fouten gemaakt door scholen maar ook in de logistieke organisatie die aan de examens vooraf gaat. Naast de examenstress moet een scholier zich niet druk hoeven maken over of het goede examen wel voor zijn neus ligt", aldus Drijver.

Scholieren benaderden het LAKS dit jaar in totaal 136.000 keer met hun vragen en klachten, waarvan een groeiend aantal van de vmbo-scholieren afkomstig is. De vragen en klachten zijn door het LAKS kritisch bekeken en beoordeeld. Dit heeft er toe geleid dat klachten over vier vragen gegrond zijn verklaard door het College voor Examens (CvE): vmbo aardrijkskunde, havo wiskunde A, havo aardrijkskunde en vwo natuurkunde.

Komende tijd gaat de scholierenorganisatie in gesprek met het CvE en het Cito, de instanties die de norm van de examens bepalen, over de klachten die het LAKS van haar achterban heeft ontvangen. In dit gesprek komen met name de lengte en de moeilijkheid van de examens aan bod. De uiteindelijke normen worden op 15 juni voor het vmbo, en op 16 juni voor het havo en vwo bekend gemaakt. Het LAKS is de enige klachtenlijn die in gesprek gaat met het CvE en het Cito.