Hulpverlening Gelderland Midden



EHEC bacterie in Nederland

In Duitsland zijn veel patinten gemeld met nierklachten en bloederige diarree als gevolg van een infectie met de EHEC bacterie.

In Nederland zijn er patinten gemeld met HUS (hemolytisch uremisch syndroom) ten gevolge van EHEC. Waarschijnlijk zijn deze personen in Duitsland besmet geraakt.

E. coli-infectie voorkomen
Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte en er zijn geen medicijnen om de ziekte te voorkomen. Gebruik indien mogelijk een apart toilet wanneer iemand diarree heeft. Indien dit niet mogelijk is reinig dan het toilet na ieder gebruik. Gebruik in ieder geval zolang je diarree hebt een eigen handdoek en verschoon die elke dag. Het goed verhitten van vlees en het wassen van groenten helpt om het besmettingsrisico te beperken, maar kan besmetting nooit helemaal uitsluiten.

Reis of verblijf naar Duitsland?
Men kan gewoon naar Duitsland reizen. Wel wordt geadviseerd extra alert te zijn op persoonlijke hygine, zoals hierboven genoemd.

Meer informatie
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u een overzicht met veelgestelde vragen over E. coli en HUS en de meest actuele informatie.