Ingezonden persbericht

Mei 2011

Bedrijfsverplaatsing Diffutherm en Kranenbouw bekrachtigd

Gezamenlijke inspanning van ondernemers en overheden leidt tot succesvol resultaat

Vandaag zijn de overeenkomsten getekend waardoor de bedrijfsverplaatsing van Diffutherm B.V. en Kranenbouw Group B.V. definitief is vastgelegd. Diffutherm verhuist naar het Kempisch Bedrijven Park te Bladel en Kranenbouw naar Waterlaat VI te Bergeijk. Aanleiding voor de bedrijfsverplaatsing is de grote brand in 2004 bij chemisch productiebedrijf Diffutherm. Met de ondertekening van de overeenkomsten, is de volgende belangrijke stap gezet in een uniek en complex verplaatsingstraject.

Bedrijven staken vrijwillig bedrijfsactiviteiten
Bijzonder en uniek aan deze bedrijfsverplaatsing is dat zowel Diffutherm als Kranenbouw hun bedrijfsactiviteiten vrijwillig staken en zelf fors investeren in de verplaatsing en ontwikkeling van ieders nieuwe bedrijfslocatie. Speciaal voor de verplaatsing van Kranenbouw en met medewerking van de Provincie Noord-Brabant wordt hiertoe bedrijventerrein Waterlaat VI ontwikkeld. Afgezien van de te doorlopen procedures, staat niets meer de bedrijfsverplaatsingen in de weg. Betrokken ondernemingen werken inmiddels op volle kracht aan de planvorming voor de nieuwe locaties en verwachten in 2012 te kunnen starten met de daadwerkelijke nieuwbouw die uiteraard zal voldoen aan de nieuwe regelgeving op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. De planning is erop gericht dat vóór eind 2013 de verplaatsingen daadwerkelijk zijn geëffectueerd.

Diffutherm en Gemeente Bergeijk hebben eveneens afspraken gemaakt over de herontwikkeling van de achterblijvende bedrijfslocaties. De huidige bedrijfspercelen van Diffutherm en Kranenbouw aan de Industrieweg te Bergeijk worden vervolgens met medewerking van Gemeente Bergeijk door Diffutherm zelf herontwikkeld tot een kwalitatief hoogwaardig en kleinschalig bedrijventerrein.

De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft samen met Diffutherm en Kranenbouw het Ingenieursbureau Archicom B.V. ingeschakeld voor advies, projectmanagement en begeleiding. De BOM heeft daarbij de totale regievoering gehad over het verplaatsings -en herstructureringsproces. De Brabantse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen B.V. (BHB) participeert in de herstructurering door middel van een lening voor de bedrijfsverplaatsing en herontwikkeling van de achterblijvende locatie. Deze lening bestaat uit E 2 miljoen uit de zogeheten provinciale Nimby- gelden en E 0,5 miljoen aan herstructureringsmiddelen van de BHB. De gemeente zet 3,5 hectare bedrijfsgrond in.

Gezien het grote belang dat de Provincie Noord-Brabant hecht aan een duurzaam en veilig woon- en werkklimaat en de inzet en doorzettingsvermogen van de partijen, heeft de nieuwe Gedeputeerde economische zaken, de heer Bert Pauli, na ondertekening van de overeenkomsten, op symbolische wijze de Nimby-middelen ter beschikking gesteld.

Instemming Gemeenteraad

De Gemeenteraad van Bergeijk heeft inmiddels met de kaders voor de bedrijfsverplaatsingen en herontwikkeling ingestemd.