Ingezonden persbericht


DE BALIE PERSBERICHT

Ben Knapen en Jaap De Hoop Scheffer over de Europese Buitenlandse politiek

De Europees Buitenlandbeleid-scorekaart 2010
dinsdag 31 mei, 20.00 uur in De Balie

De ECFR (Europese raad voor buitenlandrelaties) is in oktober 2007 gelanceerd. Het is de eerste 'pan-Europese' denktank met als doel onderzoek te verrichten. Daarnaast wil de raad het debat over de ontwikkeling van een samenhangend en effectief Europees waardesysteem, dat gebaseerd is op het buitenlandbeleid, verder stimuleren. De ECFR heeft een team van onderzoekers en praktijkmensen uit heel Europa en delegaties in Berlijn, Londen, Madrid, Parijs, Rome en Sofia. De raad heeft ook een pan-Europese Raad gevormd van meer dan 140 leden, waaronder politici, besluitvormers, denkers en mensen uit het bedrijfsleven uit de EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten. De Raad wordt voorgezeten door Martti Ahtisaari (voormalig president van Finland en Nobelprijswinnaar) en Joschka Fischer (de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken en Mabel van Oranje (CEO van The Elders).

De "Europees buitenlandbeleid -scorekaart 2010" is een poging van de ECFR om het bewustzijn van het bestaan van een Europees buitenlandbeleid te verhogen. De raad wil een levendig debat over het beste beleid voeren ter verdediging van onze belangen en idealen en ook komen met een aantal concrete beleidsaanbevelingen. Het is een innovatief nieuw project dat een systematische, jaarlijkse evaluatie van de prestaties van Europa in de omgang met de rest van de wereld biedt. De scorekaart meet de prestaties en de impact van Europa op 80 beleidsterreinen, die is georganiseerd rond zes hoofdthema's: de betrekkingen met China, Rusland en de Verenigde Staten, het beleid in Oost-Europa, en de prestaties bij crisisbeheersing en in multilaterale kwesties.

Met:

Ben Knapen, Staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Jaap de Hoop Scheffer, voormalig minister Buitenlandse Zaken & Secretaris Generaal NATO + ECFR raadslid Mark Leonard, ECFR Directeur

De avond wordt voorgezeten door Yoeri Albrecht, Directeur van De Balie

Voertaal: Engels

Noot voor de redactie:

onderstaande informatie is