Rijksoverheid

Landmacht inspecteert dijken met onbemand vliegtuigje

Nieuwsbericht | 03-06-2011

Een onbemand vliegtuigje van de Koninklijke Landmacht heeft woensdag dijken op scheuren en andere veranderingen geïnspecteerd in Delfland waar onder meer Maasland, Pijnacker en Schipluiden liggen.

Op verzoek van het Hoogheemraadschap van Delfland is de bijzondere opdracht met een zogenoemde Raven mini UAV (Unmanned Aerial Vehicle) uitgevoerd.

Een Raven is binnen 5 minuten opgebouwd en inzetbaar. "Een dergelijk toestel kan tot op ongeveer 3,5 kilometer hoogte en 10 kilometer afstand beeld geven van een situatie op de grond", legt opperwachtmeester Frank Ostendorf uit. Als verantwoordelijke voor de operationele inzet weet hij dat een opdracht als deze uniek is. "Er wordt regelmatig een beroep op ons gedaan, maar meestal gaat het om geclassificeerde missies. Een inspectie van dijken doen we voor het eerst."
militairen maken een onbemand vliegtuigje van de Koninklijke Landmacht klaar voor een vlucht

Camerabeelden

In heel Delfland ligt 625 kilometer aan boezem- en polderkade, 180 kilometer daarvan bestaat vooral uit veen en is daardoor erg gevoelig voor droogte. De inzet van de Raven is vooral bedoeld om via camerabeelden bevestiging te krijgen van vanaf de grond waargenomen scheuren of kronkels die duiden op verschuiving. "Scheuren worden snel, vaak dezelfde dag nog, gevuld met teelaarde, vergelijkbaar met potgrond", voegt Ben van Egmond van het Hoogheemraadschap van Delfland toe. "Daarover gaat klei en een grasmat. In geval van verschuivingen versterken we de dijk aan de voet." Zijn collega John Wijngaards hoopt als medewerker onderhoud dat de inspectie vanuit de lucht nog iets aan kennis toevoegt omdat bepaalde zaken, waargenomen met het blote oog, niet zijn opgevallen.

Het onbemande toestel werd woensdag tot ongeveer 21.00 uur ingezet. Ook de komende week vliegt er een Raven boven Delfland om een bijdrage te leveren aan het voorkomen van een eventuele dijkdoorbraak. militairen bereiden de vlucht van het onbemande vliegtuigje voor

ISTAR

Het Raven team dat de opdracht voor het Hoogheemraadschap van Delfland uitvoert behoort tot het 103 ISTAR-bataljon in 't Harde. Deze eenheid verzamelt analyseert en verspreidt inlichtingen. ISTAR staat voor: Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (inlichtingen verzamelen, observatie, doelopsporing en verkenning).