Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Gevolgen EHEC breiden zich verder uit

De gevolgen voor de handel breiden zich steeds verder uit: ook in het Midden-Oosten, de VS en Canada ontstaan grote handelsproblemen door de EHEC-bacterie! Wij zullen direct het Crisisteam en de top van het Ministerie van EL&I over informeren.

Frugi Venta informeert de betrokkenen zo snel mogelijk zodra meer bekend is.

De Landbouwraad in Abu Dhabi is geïnformeerd en heeft reeds contact gehad met de plaatselijke overheden. De Nederlandse verklaring (PT) is aan de VAE overheid overhandigd. Zij zullen deze bestuderen en ter overweging meegeven aan een speciaal daartoe op te zetten technische commissie.

De Verenigde Arabische Emiraten heeft inmiddels decree 292 uitgevaardigd met een importverbod voor bepaalde Nederlandse (en Duitse, Deense en Spaanse) groenten. Voor alle groenten geldt voorts dat een E-coli vrij verklaring wordt gevraagd. De Landbouwraad in Abu Dhabi probeert z.s.m. aan een vertaling van de decree te komen.

Ook in Dubai zijn problemen gemeld, nog niet duidelijk is of het hier daadwerkelijk een importverbod betreft, in ieder geval worden "e-coli vrij verklaringen" vereist.

In de Verenigde Staten worden controles uitgevoerd door de FDA op komkommers, sla en tomaten uit Europa, wat tot vertragingen zal leiden (zie document hieronder

Canada heeft een "import alert" en een "intensified surveillance sampling program" ingesteld.

Verscherpte eisen gelden voor komkommers, sla en tomaten uit Europa, zij worden bij aankomst getest op E-coli. Vooralsnog kunnen andere verse producten uit Europa zonder extra eisen worden geïmporteerd. (Zie tweede document hieronder)