Gemeente Eemnes

De GGD Midden-Nederland is vanaf nu ook via Twitter bereikbaar. Jeugdarts Yasmin Stoger twittert via het nieuwe GGD-account @deSchoolarts. Onder het motto `Weet u het even niet? Stuur een schoolarts-tweet' worden ouders, jongeren en professionals opgeroepen hun vragen te stellen via twitter.

De GGD wil de bereikbaarheid van de jeugdgezondheidszorg vergroten: Twitter wordt ingezet als nieuw kanaal, naast het lokale Centrum voor Jeugd en Gezin, verschillende websites, e-mail en telefoon. Twitter is dé manier om via internet korte berichten te delen en daarmee snel en makkelijk een antwoord te krijgen op een prangende vraag. De GGD vindt het belangrijk om ouders, jongeren en professionals te helpen bij de vraagstukken waar zij tegenaan lopen en haar kennis en ervaringen te delen, ook zonder dat mensen op het spreekuur hoeven te komen. Uiteraard blijft de GGD Midden-Nederland wel gewoon bereikbaar via telefoon en e-mail.

Alle vragen welkom
De GGD Midden-Nederland is benieuwd welke vragen er leven onder ouders, jongeren, leerkrachten en andere professionals. De GGD verwacht vragen op gebied van opvoeding, zindelijkheid, eten en onder- en overgewicht, slapen, gedragsproblemen, leerproblemen, spijbelen, pesten en sociaal-medische vragen. Maar alle vragen zijn welkom. De GGD hoopt dat veel mensen @deSchoolarts ook blijven volgen en zo profiteren van de vragen en adviezen van medevolgers.

Openbaar of privé-advies
Iedereen die een Twitter-account heeft (of aanmaakt), kan @deSchoolarts volgen en zo de berichten lezen die er gedeeld worden: de vragen die gesteld worden en de bijbehorende antwoorden van de jeugdarts. Twitter is in principe een open medium; wat er getypt wordt is voor iedereen leesbaar. Als mensen liever afgeschermd een vraag stellen aan de jeugdarts van de GGD dan kan dat ook. Mensen moeten dan even wachten totdat @deSchoolarts de twitteraar `terugvolgt', zodat ze kunnen 1-op-1 berichten kunnen uitwisselen met de jeugdarts (via zogenaamde Direct Messages).

Samenwerking
Naast de GGD Midden-Nederland gaat ook GGD Zuid-Limburg starten met een twitterende schooldarts. De artsen van deze GGD'en zullen hun ervaringen met deze nieuwe manier van werken uitwisselen (onder andere via Twitter en LinkedIn). Samen kijken ze hoe dit nieuwe medium aanslaat en hoe de twitteraars en de arts het contact ervaren en hoe de kennis die gedeeld wordt via Twitter ook ingezet kan worden in de spreekuren en telefonische contacten.

Liever bellen of mailen?
Als mensen op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen naar 033 - 46 78 111 krijgen ze een jeugdverpleegkundige of jeugdarts aan de telefoon die vragen beantwoorden en advies geven. Ouders kunnen hun vragen over opvoeding ook stellen aan een orthopedagoog of verpleegkundige via het e-mailadres: opvoedvragen@ggdmn.nl.