Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 03-06-2011 Huurders Drenthe voor een sociaal huurbeleid

De huurdersorganisaties in Drenthe vrezen een huurexplosie als gevolg van de plannen die het kabinet voor huurders in petto heeft. Vandaar dat zij massaal hun handtekening zetten onder het alternatief van de Woonbond, dat een sociaal huurbeleid inhoudt.

Volgens de Woonbond mogen de huurinkomsten van verhuurders jaarlijks met niet meer dan één procent boven inflatie stijgen. Daarbij moet de kwaliteit van een woning bepalend zijn voor de hoogte van een huurprijs.

Afbeelding: groep huurders `Prima is ook dat de Woonbond daarbij de voorwaarde stelt dat die extra huurinkomsten geïnvesteerd moeten worden in de volkshuisvesting', aldus Rieks Hermelink secretaris van de huurdersorganisatie Samen Sterk in de regio Westerbork, één van de ondertekenaars. `Bijvoorbeeld in de aanpak van krimp.''

Het sociale huurbeleid dat de Woonbond voorstelt, maakt het onnodig de maximumhuren in schaarste-gebieden met meer dan 120 euro op te trekken en de introductie van inkomenshuren wordt overbodig. De introductie van inkomenshuren die het kabinet wil doorvoeren krijgt zijn beslag doordat huurders met een inkomen van meer dan 43.000 euro bij de jaarlijkse huurverhoging een jaarlijkse extra huurverhoging wordt gevraagd: 5 procent extra op inflatie.

Het Woonbondalternatief

* Voor de corporatiesector wordt de huursom gemaximeerd op 1 procent boven inflatie (de totale huurinkomsten van een woningcorporatie). De huurverhogingen bij huurderswisseling worden meegeteld in die maximale huursomstijging. De doorstroming wordt bevorderd door het dempen van de grote huurstijging bij verhuizing. Hiermee wordt voorkomen dat huurver-hogingen eenzijdig bij starters en doorstromers terechtkomen.

* Voor woningen met een huur die dicht bij de maximale huur volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS) ligt, geldt een huurverhoging van maximaal het inflatiepercentage. De kwaliteit van deze woningen rechtvaardigt geen extra huurverhoging.

* Woningen met een huur die een grotere afstand van de maximale huur heeft volgens het WWS krijgen een huurverhoging van inflatie plus een beperkt percentage. De huur van deze woningen ten opzichte van de kwaliteit ervan rechtvaardigt dat.

* De bestaande woonomgevingspunten in het WWS (maximaal 25 punten) worden vervangen door een puntenwaardering op basis van de WOZ-waarde van de woning. De puntenwaardering dient bij landelijke invoering gelijk te blijven aan het huidige aantal punten (zoals onlangs bij het energielabel). Hiermee komen de gewildheid en de locatie beter tot uitdrukking in het WWS.

* De extra huurinkomsten van verhuurders moeten worden geïnvesteerd in nieuwbouw, isolatie, wijkvernieuwing en krimp.