Rijksvoorlichtingsdienst

Atsma adviseert coulance bij uitrijden groenten

Door de EHEC-bacterie in Duitsland is de uitvoer van groenten deels gestagneerd. Telers zien zich soms genoodzaakt hun producten te vernietigen. Dit kan door de groenten uit te rijden over de gronden. Hiervoor is een provinciale ontheffing nodig. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) adviseert provincies om ruimhartig om te gaan met het verlenen van deze ontheffing.

Als telers geen alternatieve markten kunnen bereiken met hun groenten, blijven zij met hun producten zitten. Deze kunnen verwerkt worden in compostering- en vergistinginstallaties. Dit betekent echter een extra kostenpost voor telers die ook al geen inkomsten verkregen uit hun producten.

Een andere mogelijkheid is het uitrijden van de groenten over gronden van de telers. Dit uitrijden wordt juridisch gezien als het storten van afvalstoffen buiten inrichtingen. De Wet milieubeheer verbiedt dit, maar geeft aan provincies de mogelijkheid om ontheffing te verlenen van het stortverbod buiten inrichtingen.

Staatssecretaris Atsma, die verantwoordelijk is voor het afvalstoffenbeleid in Nederland, adviseert de provincies om coulant met de ontheffingsmogelijkheid om te gaan. Er is een verwaarloosbaar risico voor het milieu. Het is echter wel verstandig rekening te houden met de geringe bemestende waarde.