KNHS

Nederland wint zinderende landenwedstrijd in Sankt Gallen 3 juni 2011
Nederland wint Nations Cup StGallen

SANKT GALLEN (KNHS) - Net als vorige week in Rome hoefde de vierde ruiter van het Nederlandse team in de tweede manche ook niet meer van start te gaan, omdat de overwinning in de FEI Top League reeds binnen was. "Ik wilde dolgraag na drie wedstrijden twintig punten hebben, om ons daarna rustig te kunnen voorbereiden op de Europese Kampioenschappen, die in september in Madrid worden gehouden. Dat EK is voor ons verschrikkelijk belangrijk, omdat we ons alleen daar kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen volgend jaar. Dat we nu de leiding hebben in de FEI Top Teague heeft me wel verrast, maar het toont ook de sterkte en de breedte van ons ruiters aan", aldus bondscoach Ehrens. Daarin heeft hij het gelijk geheel aan zijn zijde, want in Sankt Gallen sprong - op Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Utascha SFN na
- een geheel ander team rond als in Rome.

Het Oranje kwartet begon de eerste manche zeer sterk, met een foutloze ronde van Eric van der Vleuten, die na afloop vertelde: "Ik heb het gevoel dat deze merrie sinds La Baule, de eerste wedstrijd in deze serie, alleen maar beter is geworden. In Rome sprong Utascha SFN ook goed, maar nu speelde ze er mee".
De tweede ruiter voor Nederland, Piet Raijmakers jr. (Asten), temperde de vreugde iets door met Van Schijndel's Rascin in het lastige tweede gedeelte van het parcours in de problemen te komen. "Rascin sprong erg hoog over de sloot en daardoor had ik even te weinig controle om goed bij de oxer te komen, die snel volgde. Daarna was er nog een communicatiestoring die nog een tweede springfout tot gevolg had". De derde ruiter, Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten (Mierlo) leverde met VDL Groep Verdi een sterk gereden foutloos parcours af. "Ik had bijna het gehele parcours honderd procent controle, alleen toen we langs de ingang van de piste draaiden richting dubbel leek het even of Verdi de uitgang wilde opzoeken. Dat was niet het geval, maar ik wilde hem even wakker maken, en daar reageerde de hengst iets geïrriteerd op", aldus Van der Vleuten jr. De vierde ruiter was Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu. In het parcours heeft de hengst af en toe moeite met het changeren en dat kostte een fractie te veel tijd, waardoor ze wel alle hindernispalen lieten liggen, maar een strafpunt moesten incasseren voor het overschrijden van de tijd. "We raken steeds beter op elkaar ingespeeld en zo af en toe is er nog een kleine storing, maar we wisten al waar we aan moeten werken en dat gaan we nu nog intensiever doen", aldus de nuchtere Groninger.
Na de eerste manche ging Nederland aan de leiding met 1 strafpunt, voor Zwitserland en de Amerikanen die beide op vier strafpunten stonden. De Britten stonden op een gedeelde vierde plaats samen met de Fransen met acht strafpunten.

In de tweede manche bleven Van der Vleuten sr. en Utascha SFN wederom foutloos en wist Raijmakers jr. de schade te beperken tot één springfout. "Dat was mijn eigen schuld, want ik was me al aan het voorbereiden op de steilsprong die volgde, terwijl ik nog boven de triple zweefde. Dat was stom, want daardoor kregen we daar een fout", aldus Piet.
Ook Maikel reed met de hengst Verdi een zeer goede tweede ronde en bleef wederom foutloos. "Ik was echt tevreden over mijn eerste manche, maar over de tweede ben ik nog dikker tevreden. Het liep bijna als vanzelf".
Toen begon het wachten, want de Britten wisten in de tweede ronde driemaal foutloos rond te rijden en bleven daardoor op acht staan. Nederland stond op vijf. Twee van de drie Zwitserse ruiters hadden een foutloze ronde genoteerd en als de Zwitser Pius Schwizer met Carlina ook foutloos zou weten te blijven dan eindigde Zwitserland op 4 strafpunten. Dan moest Jur Vrieling ook foutloos te blijven om de zege voor Nederland zeker te stellen. Omdat Schwizer echter de allerlaatste balk van de allerlaatste hindernis net te zwaar toucheerde viel die, en konden de Nederlanders elkaar in de armen vallen, omdat het resultaat van vijf strafpunten genoeg was voor de zege en Jur Vrieling VDL Bubalu niet meer hoefde te starten.

"Dit is het mooiste moment in mijn gehele ruitersport carrière. Mijn zoon Maikel dubbel foutloos en ik ook, en dan ook nog de landenwedstrijd winnen!", stamelde Eric van der Vleuten. Op het uiterst selectieve parcours konden in totaal slecht vijf dubbel foutloze ritten worden genoteerd.
"Ik vond het een wedstrijd die veel van het technisch inzicht van de ruiters vroeg en de paarden dienden zeer voorzichtig te zijn. Daarom ook slechts vijf dubbel foutloze ritten en tien foutloze ritten in de eerste en negen foutloze ritten in de tweede manche", aldus de winnende bondscoach Rob Ehrens, die ook zijn vreugde over het sterke optreden van de beide jonge ruiters Maikel van der Vleuten en Piet Raijmakers niet onder stoelen of banken stak.
Opvallend was dat Duitsland na een zwak optreden in de eerste manche in de tweede manche nog slechter presteerde. Nadat Jörg Oppermann met Che Guevara 28 strafpunten had opgelopen staakte Jan Sprehe met Paolini de strijd. Daarop besloten Eva Bittere en Holger Wulschner maar niet meer van start te gaan, waardoor de Denen nu eens niet als laatste eindigden, maar de Duitsers. Daarnaast is het opvallend dat Frankrijk en Duitsland na drie wedstrijden de gedeelde één na laatste plaats innemen in het tussenklassement, voor de Denen.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.csio.ch

Uitslag FEI Nations Cup (1.60m):


1) Nederland -5

- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 0

- Piet Raijmakers jr. (Asten) - Van Schijndel's Rascin (v. Ramiro) - (9) / 4

- Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 0 / 0

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor)
- 1 / NG

2) Groot-Brittannië - 8

2) Zwitserland - 8 (wild card)
4) USA - 16
5) Frankrijk - 20
6) België - 22
7) Ierland - 35
8) Denemarken - 45
9) Duitsland - teruggetrokken

Tussenstand Nations Cup:


1) Nederland - 23.5

2) Ierland - 19

3) België - 18

4) Groot-Brittannië - 16

5) USA - 11.5

6) Duitsland - 11
6) Frankrijk - 11
8) Denemarken - 4

Uitslag 1.40m springen (vr):


1) Maikel van der Vleuten - Veumonia (Numero Uno x Joost) - 0 / 65.65
2) Nicolas Delmotte (Fra) - Uno II (v. Heartbreaker) - 0 / 62.13
3) Theo Muff (Zwi) - Karina IX - 0 / 63.00
5) Piet Raijmakers jr. - Van Schijndel's Chanelly - 4 / 64.01

Uitslag 1.50m springen (do):


1) Leon Thijssen - Tyson (Numero Uno x Voltaire) - 0 / 0 - 41.37
2) Pius Schwizer (Zwi) - Ulysse - 0 / 0 - 41.95
3) Nina Braaten (Noo) - Blue Loyd - 0 / 0 - 42.09

Uitslag 1.40m springen (do):


1) Piet Raijmakers jr. - Van Schijndel's Chanelly - 0 / 54.33
2) Olivier Guillon (Fra) - Luigi d'Amaury - 0 / 54.33
3) Ben Maher (Eng) - Milena - 0 / 54.95

Foto van het winnende Oranje kwartet door: www.melissen.net