Rabobank Nederland


---

Rabobank treft maatregelen voor getroffen voedingstuinbouw

3-6-2011 | Agrarisch

Rabobank treft - in verband met de aanhoudende onduidelijkheid over de EHEC-problematiek en de grote financiële gevolgen van de exportstagnatie voor de voedingstuinbouw - een pakket aan maatregelen om hierdoor getroffen ondernemingen die in de kern gezond zijn, door deze periode heen te helpen.

* Flexibiliteit ten aanzien van bestaande en tijdelijke kredietlijnen, zodat deze maximaal door tuinders zijn te benutten;
* Uitstel van aflossingen op leningen met verlenging van de looptijd;
* Zijn er dan nog aantoonbare liquiditeitstekorten, dan is er een overbruggingslening tegen 2% rente (zonder behandelingskosten) met looptijd tot eind 2011 beschikbaar.

De betrokken lokale Rabobanken informeren hun klanten in de voedingstuinbouw op dit moment per brief over bovengenoemde maatregelen. Deze brieven zijn onderweg of worden persoonlijk gebracht. Rabobank neemt deze maatregelen om de financiële problemen van ondernemingen en hun gezinnen waar mogelijk te verlichten.

De aangekondigde maatregelen van Rabobank zijn voor eigen rekening en risico van de bank en staan los van wat de overheid gaat doen of beslissen.Gezien de gevolgen van deze situatie - waarvan de oorzaak buiten de Nederlandse tuinbouw ligt - is snel acteren nu noodzakelijk. Flexibiliteit in de kredietlijnen en uitstel van aflossing met verlenging van looptijd, zijn de eerst aangewezen mogelijkheden. De derde maatregel met een 2% rentetarief is een gebaar van Rabobank naar de sector. De bank acht dit uitzonderlijke tarief noodzakelijk gezien de uitzonderlijke situatie.

Het is volgens Rabobank nog te vroeg om een inschatting te maken van eventuele faillissementen, maar de financiële impact is al bijzonder groot. Er zijn vele honderden tuinders die door deze situatie in financiële problemen zullen komen. Rabobank acteert alvast, ervan uitgaande dat het Ministerie met aanvullende zekerheden of borgstellingen komt om tuinders te ondersteunen en zodat extra liquiditeit gegarandeerd kan worden.

---