Ingezonden persbericht


Speciale programmering themakanalen op Nederland 2

Hilversum, 1 juni 2011

Op Nederland 2 zijn in de zomermaanden highlights van de digitale themakanalen van de publieke omroep te zien. Iedere doordeweekse dag vanaf 3 juni, behalve maandag, kunnen de kijkers in de ochtend kennismaken met de programmering van de themakanalen die deel uitmaken van Nederland 24. Vrijdag 3 juni trapt Spirit 24 af met een special rondom de EO-jongerendag die op de volgende dag plaatsvindt in het Geldredome in Arnhem.

Verder brengt Spirit 24 een special over de wereldjongerendagen vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid, waar 2 miljoen jongeren worden verwacht. In het spelprogramma 'Ik weet waar je huis woont!' beantwoorden twee families op speelse en humoristische wijze vragen over elkaars en de eigen cultuur. Families van onder andere Surinaamse, Marokkaanse, Russische en Chinese afkomst ontdekken in dit programma welke vooroordelen er schuilen in hen én in de ander. In het programma 'Yoga met...' zijn verschillende bbekende Nederlanders te gast die kennis maken met yoga.

Vrijdag 3 en dinsdag 7 juni, vrijdag 15 juli, dinsdag 16 augustus & vrijdag 2 september

Politiek 24 brengt op 15, 22 en 29 juni tussen 10.00 uur en 11.55 uur actuele live debatten uit de Tweede Kamer. Vervolgens zal Journaal 24 op 7, 14, 21 en 28 juli tussen 10.00 en 11.55 uur actuele journaals uitzenden, afgewisseld met apart gemaakte nieuwsitems, een consumentenoverzicht en een wetenschapsjournaal.

Politiek 24 woensdag 15, 22 en 29 juni

Journaal 24 donderdag 7, 14, 21 en 28 juli

BVN, de wereldwijde televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland, heeft dit jaar een compilatie geproduceerd vanuit een selectie van de beste Nederlandstalige programma's die de NPO, Wereldomroep en VRT uitzenden. BVN attendeert via de zomervensters de mensen die nog op vakantie gaan op de ontvangstmogelijkheden en het televisie aanbod van BVN op hun vakantieadres.

Dinsdag 14, dinsdag 28 juni & dinsdag 12 juli

Vanaf vrijdag 10 juni is het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 vier achtereen volgende vrijdagen op Nederland 2 te zien vanaf 10.30 tot 11.55 uur met een serie documentaires. Op vrijdag 10 juni vertoont Holland Doc 24 films over mensen die positieve initiatieven ontplooien. De ochtend begint met de documentaire Weekendschool om 11.25 uur is een speciale aflevering van Metropolis te zien. Vrijdag 17 juni zijn documentaires bij elkaar gebracht die teruggaan naar mensen waarover ze eerder een documentaire hebben gemaakt. Vrijdag 24 juni wordt om 10.30 uur Emoticons uitgezonden en om 11.25 uur Serieuze spelletjes. De documentairereeks van Holland Doc 24 wordt vrijdag 1 juli afgesloten met documentaires over wielrenners en de kunst van het wielrennen.

Vrijdag 10, vrijdag 17, vrijdag 24 juni & vrijdag 1 juli

De consument kan zijn hart ophalen aan een serie programma's die zijn geselecteerd door het themakanaal Consumenten 24. Op 6 juli trapt het themakanaal af met de grote Testdag waarin alles wordt getest. Op 22 juli om 11.45 uur wordt het belangrijkste consumentennieuws gepresenteerd in de Consumenten Nieuwsweek. Consumenten 24 heeft een speciale selectie BBC programma's verzameld en zendt deze op 26 juli uit. Uiteindelijk duikt Consumenten 24 in de economische crisis door vier Europese steden te bezoeken die flink geraakt zijn door de financiële malaise.

Woensdag 6, vrijdag 22, dinsdag 26 en vrijdag 29 juli & dinsdag 2, woensdag 3, donderdag 4, woensdag 10 tot en met vrijdag 12 en donderdag 18 augustus

Geschiedenis 24 brengt de zevendelige serie genaamd Vierkante Ogen. In deze serie gaat Philip Freriks in op de meest spraakmakende fragmenten uit zestig jaar Nederlandse televisie. Illustere gasten als Jan Mulder, Antoinette Hertsenberg, Arjan Ederveen, Berend Boudewijn en Bert van der Veer laten hun licht schijnen op de impact van satire, amusement, nieuws, sport, talkshow, jeugd en emo-tv. In elke aflevering van 50 minuten staat een specifiek genre centraal.

Vrijdag 19, dinsdag 23 tot en met donderdag 25 augustus & dinsdag 30 augustus tot en met donderdag 1 september

Het themakanaal Cultura 24 brengt de festivals deze zomer naar de huiskamer. 8 juli zijn, in aanloop naar North Sea Jazz 2011, de beste optredens van North Sea Jazz 2010 geselecteerd. 5 augustus wordt een selectie van literaire programma's uitgezonden in aanloop naar de Deventer Boekenmarkt. De uitzending van 9 augustus staat in het teken van klassieke muziek van diverse landelijke bekende zomerfestivals. Natuurlijk kan de Uitmarkt niet ontbreken; het festival wat het nieuwe culturele seizoen opent. De uitzending van 29 augustus staat in het teken van de Uitmarkt.

Vrijdag 8 juli & vrijdag 5, dinsdag 9 en vrijdag 26 augustus

Best 24 duikt tijdens de zomervenster in de Nederlandse televisiegeschiedenis met een speciale selectie TV Monumenten. Bekende Nederlanders als Gert-Jan Droge, Wieteke van Dort, Hetty Blok en Ramses Shaffy staan in de spotlights. Hun bijdrage aan de Nederlandse televisiegeschiedenis wordt uitgelicht en uitvoerig besproken. Naast bekende Nederlanders worden ook gerenommeerde Nederlandse programma's uitgelicht. Kinderen voor Kinderen (VARA), Zo Vader, Zo Zoon (NCRV) en het Eurovisie Songfestival (TROS) passeren de revue.

Woensdag 8 en dinsdag 21 juni & dinsdag 5, woensdag 13, dinsdag 19, woensdag 20 en woensdag 27 juli & woensdag 17 augustus

Nederland 2 brengt iedere vrijdag van 3 juni t/m 2 september programma's van de themakanalen: Spirit 24, Holland Doc 24, Cultura 24, Consumenten 24, Geschiedenis 24, Journaal 24 en Politiek 24.

Perscontact