Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


Verlies Nederlandse handelsbedrijven in groenten ⬠30 miljoen per week

Persbericht Frugi Venta

In navolging op de vraaguitval in Duitsland en de importban in Rusland stellen steeds meer landen importrestricties in op verse groenten uit Europa. Zo eisen o.a. de Verenigde Arabische Emiraten, Dubai en Oekraïne een EHEC-vrij verklaring en hebben de VS en Canada importcontroles afgekondigd. De schade voor handelsbedrijven wordt nu geraamd op EUR 30 miljoen per week. Deze maanden zijn de topperiode voor de handel in Hollandse kasgroenten. De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op EUR 200 miljoen per week.

Frugi Venta is in nauw overleg met de overheid om zo snel mogelijk te komen tot een `algemene vrijwaringsverklaring', die exporteurs kunnen overleggen aan buitenlandse afnemers.
"Nederland zou een schadeclaim moeten overwegen richting Duitsland of de EU", aldus Frugi Venta directeur Willem Baljeu. "Voor veel handelsbedrijven betekent deze crisis een grote financiële strop. Frugi Venta dringt er op aan dat handelsbedrijven ook aanspraak moeten kunnen maken op het EU Noodfonds en de Garantiestelling van EL&I voor bankleningen, die door staatssecretaris Bleker zijn toegezegd."

De Rabobank heeft aangegeven ook handelsbedrijven die door deze crisis in de problemen zijn gekomen te hulp te schieten. De bank zal flexibel zijn ten aanzien van bestaande kredietlijnen zodat die maximaal kunnen worden benut. Aflossingen en kredietbeperkingen kunnen desgewenst worden uitgesteld. Bedrijven die te kampen krijgen met aantoonbare liquiditeitsproblemen kunnen een overbruggingslening krijgen tegen 2% rente.

Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw zullen bij het Ministerie van SZW aandringen op een spoedige afhandeling van aanvragen in het kader van de regeling Werktijdverkorting. Frugi Venta vraagt het ministerie in deze begrip voor de buitengewone omstandigheden in de sector.