day&searchKey=6ed1ed7c-8e0f-11e0-a845-23e110e898ea&languageId=NL&pageIndex=1 nbcode: nb17 nb19 nb24 nl00 authentiek: ja log: 20110603:20:39 terminator BELGA.SCR lead_org: Het FAVV deelt de resultaten mee van de monsters die in het kader van haar verscherpte controles genomen werden : alle monsters zijn conform dit wil zeggen negatief voor E. coli 104. afz: foetsie@nieuwsbank.nl PERSBERICHT van het FAVV

03/06/2011 20:20

FAVV-AFSCA

Uitbraak van Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland

Het FAVV deelt de resultaten mee van de monsters die in het kader van haar verscherpte controles genomen werden : alle monsters zijn conform dit wil zeggen negatief voor E. coli 104.

Het FAVV heeft in het kader van haar verscherpte controles reeds 30 stalen genomen;, 14 van komkommers, 5 van salades en 11 van tomaten. Allen werden onderzocht op de aanwezigheid van E. coli O104. Alle stalen blijken na grondige analyse vrij van deze ziekteverwekker. De verscherpte controles van het FAVV gaan evenwel verder.

Deze resultaten liggen in de lijn van deze die in Duitsland en in de andere Lidstaten teruggevonden werden. Zowel in de monsters genomen door de overheden als in de monsters genomen door de bedrijven in het kader van hun autocontrole, werd tot op heden in geen enkele groente of ander voedingsmiddel E. coli O104 teruggevonden.

Het FAVV gaat ervan uit dat de Commissie en de Duitse overheden deze resultaten zo snel als mogelijk mee zullen nemen in hun onderzoek naar de bron van de besmetting en de nodige besluiten hieruit zullen trekken. Deze resultaten zullen ook kunnen bijdragen aan de inspanningen die zullen geleverd worden om niet alleen de consument maar ook de Russische federatie en andere landen te overtuigen van de kwaliteit van de groenten en het fruit dat op de Europese markt kom..

Het FAVV herinnert nogmaals aan de klassieke voorzorgsmaatregelen : was en of schil groenten en fruit zorgvuldig vooraleer ze te consumeren en zorg ervoor dat bereiding van maaltijden op een correcte manier gebeurt.

Het FAVV heeft op haar website een aantal tips (http://www.favv.be/tips/vijfsleutels.asp) en een brochure voor de consumenten gepubliceerd. http://www.favv.be/thematischepublicaties/_documents/2009-04-10_SA_nl.pdf

Voor meer informatie : www.favv.be of neem contact op met het meldpunt voor de consument op het gratis nummer 0800 13 550 of stuur een mail naar meldpunt@favv.be