Ingezonden persbericht

Bergambacht is wederom MKB-vriendelijkste gemeente in Zuid-Holland

Gemeente Bergambacht is door ondernemers opnieuw uitverkozen tot MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Zuid-Holland. De gemeente scoort net als in 2008 goed op alle onderzochte onderdelen. Bruno Tideman, voorzitter van MKB Zuid-Holland, verraste vandaag de raadscommissie van de gemeente met deze prijs. Met de prijs wil de ondernemersorganisatie gemeenten stimuleren om hun ondernemersklimaat te verbeteren. In de ranglijst van Zuid-Hollandse gemeenten staan Zoetermeer en Rotterdam op de tweede en derde plaats. Daarmee is Zoetermeer de hoogst genoteerde G36 gemeente in Zuid-Holland.

In het onderzoek van MKB-Nederland naar de MKB-vriendelijkste gemeente hebben 16.000 ondernemers de gemeenten beoordeeld op tevredenheid, imago, lokale lasten, communicatie en beleid. Mede vanwege een rapportcijfer van een 8,6 voor de tevredenheid bij ondernemers mag Bergambacht, ook winnaar in 2008, zich opnieuw prijzen met de eerste plek op de ranglijst.

Grootste stijgers op de ranglijst zijn Rotterdam, Oud Beijerland en Zoeterwoude. Onder de opvallende dalers bevinden zich gemeenten Graafstroom en Leidschendam-Voorburg.

De verkiezing is voor MKB Zuid-Holland een belangrijk handvat om met gemeenten het gesprek over hun dienstverlening richting ondernemers aan te gaan. Sinds de vorige verkiezing in 2008 zijn er verbeteringen zichtbaar in het lokale ondernemersklimaat. Zo hebben meerdere gemeenten hun APV's (Algemeen Plaatselijke Verordeningen) vereenvoudigd en hun digitale communicatie verbeterd. Om aan de tien belangrijkste ondernemerswensen te voldoen, hebben een groot aantal gemeenten het 'Bewijs van goede dienst' geïmplementeerd.

MKB-Nederland zal op 14 juni de landelijke winnaar van de verkiezing voor de MKB-vriendelijkste gemeente bekend maken. Ook zal van de grotere gemeenten in Nederland, de G36, een rangorde worden gemaakt. Het onderzoek onder ondernemers is uitgevoerd door Hanze Connect.

Den Haag, 31 mei 2011