Verklaring AFA-Nederland n.a.v. berichtgeving over AIVD infiltratie


Verklaring Anti-Fascistische Aktie-Nederland n.a.v. berichtgeving vrijdag 3 juni.

zoetermeer, 20110603 -- AIVD soep wordt wat AFA betreft weer eens niet zo heet gegeten als hij door de Telegraaf wordt opgediend. Met veel interesse maar weinig verbazing hebben activisten binnen AFA-Nederland kennis genomen van de berichtgeving van vanochtend in de telegraaf over AIVD infiltratie binnen de linkse actiebeweging. In het artikel wordt gesuggereerd door de Telegraaf dat, klaarblijkelijk zelfverklaard geheime dienst infiltrant, Paul Kraaijer 25 jaar in “de top van AFA” en zelfs als “tweede man” zou hebben gefunctioneerd. Behalve dat AFA-Nederland nog geen 20 jaar bestaat is klaarblijkelijk nog steeds enige verduidelijking van de organisatiestructuur van AFA noodzakelijk.

AFA-Nederland is een niet hiërarchisch samenwerkingverband van lokale autonome groepen anti-fascistische activisten; bijgestaan door een roulerend en louter ondersteunend landelijk secretariaat bestaande uit vrijwilligers vanuit deze lokale groepen.

Een ieder die onze uitgangs punten onderschrijft van geweldloos doch weerbaar verzet tegen elke vorm van discriminatie en uitsluiting kan een lokale groep opzetten en zo een bijdrage leveren aan de landelijke organisatie. Indien er spraken is van extreem-rechtse activiteit in een bepaalde regio zijn het deze lokale groepen die een anti-fascistisch tegengeluid organiseren en alles wat daar bij komt kijken.

Navraag leert ons dat Paul Kraaijer medio jaren 90 inderdaad enige tijd betrokken geweest bij het kortstondig bestaande AFA-Zwolle, hier vanuit heeft hij dus ook een aantal keer opgetreden als landelijk perswoordvoerder toen de later verboden neo-nazistische CP'86 daar actief was en een demonstratie wou organiseren. Ook is hij enige tijd betrokken geweest bij het AFA-tijdschrift Alert. Nadat hij na een paar jaar is vertrokken uit de AFA-structuur heeft hij zover wij weten geen rol meer gespeeld binnen de Nederlandse anti-fascistische beweging.

Hoewel wij ons er terdege van bewust zijn dat deze structuur ons kwetsbaar maakt voor infiltratie zijn wij van mening dat wij, als op zijn hoogst burgerlijk ongehoorzaam verbond van anti-fascistische actiegroepen, niets te verbergen hebben. Onze strak gehandhaafde uitgangspunten zorgen ervoor dat eventuele infiltranten en provocateurs niets te zoeken zouden moeten hebben binnen AFA. Maar klaarblijkelijk moet geweldloos verzet tegen discriminatie en extreem-rechts keer op keer weer worden gecriminaliseerd door bepaalde media en de AIVD. Naar onze mening is dan ook de enige relevante vraag die gesteld zou moeten naar aanleiding van dit verhaal waarom de overheid het nodig vind om de geheime dienst te laten infiltreren in geweldloze progressieve actie-groepen en hier feitelijk onjuiste en criminaliserende ambtsberichten over te publiceren.

Zowel de AIVD als de rabiaat rechtse media hebben een duidelijke agenda, als organisatie willen wij activisten oproepen om zowel niet paranoïde te worden als mee te gaan in de hetze die de Telegraaf cum suis proberen te voeren tegen progressieve activisten. Laat deze media links liggen maar speculeer ook niet in het openbaar, in de overige media, aan de telefoon of online over het gebeurde. Heb je vragen of ervaringen over de activiteiten van Paul Kraaijer of over andere zaken betreffende de politie of inlichtingendiensten neem dan contact op met Buro Jansen & Jansen ( http://www.burojansen.nl/ ).

Overigens hebben wij als organisatie geen weet over een eventuele betrokkenheid van Paul Kraaijer bij andere progressieve actie-groepen na zijn vertrekt medio jaren '90 bij AFA en kunnen wij hier dus ook geen mededelingen doen.