AkzoNobel

Persbericht

Nationale Scheikundeolympiade bij AkzoNobel

Arnhem, 2 mei 2011 - AkzoNobel is van 3 t/m 10 juni dit jaar gastheer van de Nationale Scheikundeolympiade in Nederland. Van 20 middelbare scholieren zullen de beste 4 uit deze Olympiade Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Chemieolympiade in Ankara, Turkije. Ruim 3000 leerlingen van bijna 200 middelbare scholen in Nederland hebben inmiddels deelgenomen aan de voorronde. De besten daarvan, circa 60, zijn door naar de volgende ronde waarin wordt bepaald wie aan de nationale eindstrijd bij AkzoNobel in Sassenheim deel mag nemen. De school met de meeste goede deelnemers ontvangt binnenkort een grafische rekenmachine TI-nspire met meetsensor van de Nationale Scheikundeolympiade. De International Science Olympiads (ISO) is een groep van competities op verschillende wetenschappelijke terreinen die jaarlijks wereldwijd worden gehouden. Voor elke olympiade stuurt elk deelnemend land 4 tot 6 van zijn beste middelbare scholieren. Deze worden binnen het land geselecteerd via nati onale olympiades.

Het doel van de olympiades is het promoten van een wetenschappelijke carrière onder middelbare scholieren. Een van de jaarlijks terugkerende competities is de Scheikundeolympiade. De leerlingen worden uitgedaagd op verschillende scheikundige onderwerpen, waaronder organische chemie, anorganische chemie, fysische chemie, analytische chemie, biochemie en spectroscopie. Ongeveer 70 landen doen mee aan deze competitie. De selectie van de leerlingen voor de Scheikundeolympiade vindt plaats door twee voorronden en een Nationale Scheikundeolympiade (NSO).

In de twee selectieronden worden uit circa 3000 deelnemende leerlingen de 20 beste van Nederland geselecteerd. Deze 20 gaan door naar de Nationale Scheikundeolympiade bij AkzoNobel. Tijdens de NSO ondergaan de leerlingen een trainingsweek. Ze krijgen van docenten en begeleiders van AkzoNobel theorielessen en practica over de onderwerpen uit de opdrachten voor de Internationale Chemieolympiade. De week wordt afgesloten met een theorietoets en praktijktoets. De beste 4 leerlingen zullen uiteindelijk Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Chemieolympiade. De Nationale Scheikundeolympiade wordt afwisselend gehouden bij universiteiten en bedrijven in de chemische industrie. Dit jaar is AkzoNobel Nederland de gastheer. Meer informatie: http://www.akzonobel.com/nl/careers/nationale_scheikunde_olympiade/nieuws/

De prijsuitreiking van de Nationale Scheikundeolympiade 2011 vindt plaats op Vrijdag 10 juni 2011 bij AkzoNobel Rijksstraatweg 31 in Sassenheim. U bent daar van harte welkom!

AkzoNobel