Ingezonden persbericht


Persbericht | muziek

SPSound presenteert: Hommage aan Dick Raaijmakers

Vrijdag 3 juni, 20.30 uur
Deur open 20:00 | tickets E 9,00
SMART Project Space | Arie Biemondstraat 111 | 1054 PD Amsterdam | tel +31 (0)20 427 59 51 Reserveren: reservations@smartprojectspace.net

SMART Project Space nodigt u uit voor een hommage aan een van de grondleggers van de Nederlandse elektronische muziek en multimediakunstenaar Dick Raaijmakers in de nieuwe serie concerten van SPSound. Kees Tazelaar, Johan van Kreij en Ensemble 306 presenteren werken van Raaijmakers, waarbij de nadruk ligt op zijn elektronische stukken. Een korte, geïllustreerde inleiding op de betekenis van Raaijmakers maakt deel uit van de voorstelling.

Dick Raaijmakers (1930) is in de jaren 50 een van de grondleggers van de Nederlandse elektronische- en tapemuziek en is als 'multimediakunstenaar' zijn tijd ver vooruit geweest. De composities en installaties, muziek- en theaterperformances van Dick Raaijmakers zijn van een zeldzame originaliteit. Hoewel Raaijmakers een enorm oeuvre heeft gecreëerd, is zijn werk niet of nauwelijks op het podium te zien of te horen, deels doordat hij zelf een onvervangbare rol speelde in zijn stukken. In SMART Project Space zullen Ensemble 306, Kees Tazelaar en Johan van Kreij een aantal werken van Raaijmakers presenteren, alsmede werken van Tazelaar en Salvatore Sciarino.

Raaijmakers oefent nog steeds als pedagoog, denker en componist een grote invloed uit op de ontwikkeling van de elektronische en theatrale muziek in Nederland. Als geen ander integreert hij disciplines als beeldende kunst, literatuur, film en theater in de wereld van muziek. Hij ontwierp tal van visionaire muziektheaterwerken, onder andere voor het Holland Festival en Theatergroep Hollandia, en werd als beeldend kunstenaar ondermeer bekend door museale installaties zoals zijn 'ideofonen', waarvan er op dit moment een te zien is in het Temporary Stedelijk Museum. Als docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag speelde hij vanaf 1966 een belangrijke rol in het onderwijs in de elektronische muziek en kunsten.

Dick Raaijmakers verwoordde zijn ideeën in tal van lezingen, artikelen en boeken. Zijn werk is onderscheiden met belangrijke Nederlandse prijzen uit de wereld van de muziek, beeldende kunst en het theater. Onlangs verscheen bij V2 een boek over zijn werk onder de titel Monografie.

Programma
Ach ach! (1987) is een klaagzang voor twee violen, klarinet en saxofoon. De Canons (1964-1966) is een serie van vijf composities waarbij één elektrische impuls volgens een vaststaand plan herhaald wordt. In dit programma worden drie Canons afgewisseld met Du Armer en O Schweige en vormen zo een geheel. Ballade Erlkönig (1967) is muziektheater voor tape en diaprojector en refereert aan Schubert en Goethe. De avond wordt afgesloten met het werk Rayons de Son (2010) van Kees Tazelaar. Dit elektronische werk is gebaseerd op een tekst over de projectie van klank in de ruimte, uitgesproken door Edgard Varèse. Het werk is opgedragen aan Dick Raaijmakers. Het programma Hommage aan Dick Raaijmakers wordt voorafgegaan door Omaggio a Burri van Salvatore Sciarino.

Naast de performances zullen er documentaires en foto's van het werk van Raaijmakers te zien zijn. Het werk van Raaijmakers zal kort ingeleid worden door Kees Tazelaar.

Ensemble 306 bestaat uit een vaste kern van ervaren en gedreven topmusici uit de hedendaagse muziek. In Kamer 306 van het NatLab (voormalig natuurkundig laboratorium van Philips) hebben componisten als Varèse, Xenakis en Raaijmakers in alle vrijheid met elektronische muziek geëxperimenteerd. Met de naam Ensemble 306 eren ze hun artistieke wortels.

Kees Tazelaar is hoofd van het Instituut voor Sonologie in Den Haag. Ook als componist geldt hij als een autoriteit op het gebied van de elektronische muziek. Hij werkte mee aan verschillende muziektheaterwerken van Dick Raaijmakers. Ook heeft hij zorg gedragen voor de restauratie en reconstructie van belangrijke elektronische werken uit het verleden.

Johan van Kreij is componist van elektronische muziek en ook actief als performer in live improvisaties. Als Raaijmakers' assistent heeft hij hem bijgestaan bij de realisatie van een aantal van zijn werken.



Ingezonden persbericht