Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

MUSA o.l.v. Peter Dijkstra

Lucia Swarts, cello
Leo van Doeselaar, orgel

Programma:

Dood, geloof en liefde

Johann Sebastian Bach
Fürchte dich nicht, Ich bin bei dir
Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf

Heinrich Schütz
Musikalische Exequien

Bart Visman
Canticum Canticorum

In juni 2011 zingt MUSA een prachtig programma met muziek over dood, geloof en liefde - drie aspecten van het leven die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Al ruim vijf jaar staat MUSA garant voor muzikaal bezielde en inspirerende uitvoeringen onder leiding van dirigent Peter Dijkstra. Dit keer wordt het koor begeleid door Lucia Swarts (cello) en Leo van Doeselaar (orgel).

Schütz schreef de Musikalische Exequien in 1635 als muziek voor een begrafenis. Het stuk gaat dan ook over het vertrouwen in God en Zijn plannen. Ook de twee motetten die Bach bijna een eeuw later componeerde waren bedoeld als rouwmuziek. Maar de toon ervan is vooral opgewekt. Bart Visman schreef zijn Canticum Canticorum in 2006 op teksten uit het Hooglied. Daarin staat het innige verlangen naar een geliefde centraal. Maar net als bij de rouwmuziek van Schütz en Bach gaat het bij Visman ook om volledige overgave en om vertrouwen - in de liefde.

Concerten:

vrijdag 3 juni 20:15 - Utrecht, Pieterskerk (Pieterskerkhof 5) prijzen: 15,00 / 10,00 (korting)
kaarten/info: www.pieterskerkconcerten.nl

zaterdag 4 juni 20:15 - Den Haag, Kloosterkerk (Lange Voorhout 4) prijzen: 17,50 / 14,00 (korting) / 8,00 (Ooievaarspas) kaarten/info: www.kloosterkerk.nl/kerkmuziek

zondag 5 juni 14:00 - Amsterdam, Hermitage (Amstel 51) (gratis toegang concert voor museumbezoekers)
info: www.hermitage.nl

Contact

Voor verdere informatie, beeldmateriaal of een afspraak voor een interview met Peter Dijkstra neemt u contact op met Luigi Orsini (PR)

Mobiel: 06-22931242

e-mail: promotie.musa@gmail.com

Vocaal Ensemble MUSA

Vocaal ensemble MUSA werd in 2005 opgericht door Peter Dijkstra, die eerder mannenensemble The Gents oprichtte. MUSA voorziet in de behoefte van de meest ambitieuze amateurzangers aan nieuwe muzikale uitdagingen. Om dat te realiseren zorgt MUSA voor een omgeving waarin op hoog niveau muziek wordt gemaakt. Kwaliteit, intensiteit en enthousiasme staan daarbij centraal. De artistieke leiding van MUSA ligt sinds de oprichting in handen van Peter Dijkstra zelf. Het is het enige vaste amateurensemble waar Peter Dijkstra momenteel mee werkt.

MUSA wil variatie brengen voor koor en dirigent. Daarom worden grote projecten met hoogtepunten uit de koorliteratuur afgewisseld met programma's voor kamerkoor met muziek die zelden wordt uitgevoerd. Het koor heeft een vaste kern van zangers en wordt per project samengesteld, afhankelijk van de programmering. Ook wordt er samengewerkt met professionele musici en orkesten.

Meer informatie over MUSA vindt u op: www.musa.nu

Peter Dijkstra

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde voor deze studies het diploma summa cum laude met onderscheiding. Verder volgde hij masterclasses bij vooraanstaande koordirigenten zoals Tonu Kaljuste en Eric Ericsson.

In 2002 werd aan Dijkstra de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten toegekend. Met het winnen van de eerste prijs op de Eric Ericson Competitie 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet. Inmiddels is hij een gewaardeerd gast bij o.a. het Nederlands Kamerkoor, de BBC Singers, het Groot Omroepkoor, Deens Radiokoor, het RIAS Kammerchor Berlijn en Collegium Vocale Gent. Zijn concertprogramma's kenmerken zich door een breed spectrum aan muziekstijlen. Ook bij gerenommeerde orkesten is hij een graag geziene gastdirigent. Zo werd uitgenodigd bij o.a. het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Münchener Rundfunkorchester, DSO Berlin, het Japan Philharmonic Orchestra, en in Nederland bij o.a. het Gelders Orkest, het Residentie Orkest en het Brabants Orkest.

Sinds 2005 is Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. In 2006 werd Dijkstra benoemd tot vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor. In 2007 is Dijkstra aangetreden als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor, na een verbintenis van drie jaar als eerste gastdirigent aldaar. Met gerenommeerde barokorkesten als Concerto Köln, Akademie fur Alte Musik Berlin en Drottningholms Barokorkester werkt hij regelmatig samen in uitvoeringen van de barokoratoria.

In Nederland is hij momenteel vaste gastdirigent van het Nederlands Kamerkoor, artistiek leider van vocaal ensemble MUSA te Utrecht, en vaste gastdirigent van vocaal ensemble The Gents. Met dit koor tourde hij naar o.a. Japan, Spanje, Zweden en Groot-Britannië, en won hij verschillende prijzen op international festivals.

Van Dijkstra zijn cd's verschenen bij het label Channel Classics met het Zweeds Radiokoor, The Gents en het Nederlands Kamerkoor, en bij de labels BR Klassik, Sony Classics en Oehms Classics cd's van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

www.peterdijkstra.nl