Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 10-05-2011

Luchtspektakel van Theater Tol tijdens weekend van de Rollende Keukens

Op 3, 4 en 5 juni speelt het Belgische Theatergezelschap Tol de voorstelling Luce tijdens het culinaire festival de Rollende Keukens op het manifestatieterrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Luce is een beeldende voorstelling op grote hoogte.

Deze nieuwste voorstelling van Theater Tol, onder leiding van regisseur Lot Seuntjens, is geïnspireerd op de strijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali, twee Italiaanse wielrenners die in bijna alles elkaars tegenpolen waren. De strijd van Coppi en Bartali wordt door het theatergezelschap hoog in de lucht uitgebeeld. Theater Tol maakt gebruik van installaties, muziek, dans en film om op locatie een totaaltheater neer te zetten.

De voorstelling valt samen met de Rollende Keukens, een driedaags culinair festival waar tientallen mobiele eetgelegenheden zich tot één groot openluchtrestaurant verenigen. Van gastronomische vreetkar tot excentrieke pizzawagen en van curieuze bbq-camper tot rollende keukenprinsessen.

Dama Bianca
Luce gaat terug naar de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. De strijd tussen de katholieke, brave Bartali en de ongelovige, knokige Coppi verdeelt het land in twee kampen. Het publiek ontmoet Fausto Coppi en de witte dame die aan elke finish op hem wacht. Zij valt gelukkig in de armen van haar held. Maar voor Coppi is de wedstrijd nog niet gedaan. Hij worstelt met zijn gevoelens. Hij vecht voor zijn verboden liefde. De strijd voor zijn 'Dama Bianca' gaat door. De liefde voor haar is sterker dan de verstikkende moraal van het Roomse Italië. Theater Tol, opgericht in 1998, is een theatergezelschap uit Antwerpen. De groep gebruikt beelden, spel en muziek, maar nauwelijks tekst. Theater Tol heeft Luce al eerder opgevoerd tijdens onder andere de Zomer van Antwerpen, Oerol en Theaterfestival Boulevard. Gazet van Antwerpen: 'Vijftig minuten lang ontspint zich een schouwspel vol weemoed, passie en verlangen. (..) LUCE is een voorstelling die vooral op het gevoel inspeelt, en mooie beelden en indrukken op je netvlies nalaat.'

Het Brabants Dagblad: 'Sfeervol uitgelicht pedaleren de ri­valen hoog boven de hoofden van het publiek. Of een complete car­rousel met ronde-missen wordt op­getakeld voor een volgend staaltje van luchtfietserij. De rode of gou­den snipperregen die daarbij neer­daalt, mist zijn effect nergens.'

Theater Tol produceert Luce in samenwerking met de Westergasfabriek en Stadsdeel West.

Data: 3,4, en 5 juni 2011
Tijd: 22.00
Prijs: 12 euro
Tickets online te koop via: www.westergasfabriek.nl/kaartverkoop




Ingezonden persbericht