Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 30-05-2011

Delegatie Brainport Eindhoven vol vertrouwen
naar New York

De delegatie van Brainport Eindhoven die komende week naar New York afreist, ziet de uitreiking van de Intelligent Community Award met vertrouwen tegemoet. Dat vertelden de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel en de Helmondse wethouder van Economische Zaken Yvonne van Mierlo tijdens een persconferentie voorafgaand aan het vertrek. Het is voor het derde jaar op rij dat Brainport Eindhoven meedingt naar de titel Intelligent Community of the Year. "Een prestatie om trots op te zijn", aldus Van Gijzel.

Op 3 juni kiest het Intelligent Community Forum (ICF) de winnaar uit zeven genomineerde regio's. Het ICF stelt dat de uitdaging om welvaart te creëren, steeds meer op het bord van steden en regio's komt te liggen, waarbij de informatie- en communicatie-infrastructuur cruciaal is.

Health

Het thema van 2011 is Health in the Intelligent Community. Kortom, wat onderneemt een 'slimme regio' op het gebied van gezondheidszorg? Brainport heeft veel in huis om de jury te overtuigen dat het de titel van slimste regio verdient. Zo werd jurylid Robert Bell tijdens zijn vierdaagse bezoek in april onder meer meegenomen naar de High Tech Campus, ASML, Philips Healthcare, De Slimste Woning van Nederland, GGZE en diverse andere (gezondheids)organisaties. Verder bezocht Bell het Food for thought diner in het Helmondse kasteel waar het Brainport Food Technology Park onder de aandacht werd gebracht.

DNA

Volgens Van Gijzel zit Brainport Eindhoven niet voor niets al drie jaar in de top 7 van de slimste regio's van de wereld. "Het samenwerken zit ons in het DNA. Niet alleen tussen bedrijven onderling, maar ook met het onderwijs en de overheid, de zogenaamde triple helix. Die samenwerking en het daarbij behorende vertrouwen in elkaar zorgt voor een ecosysteem dat uniek is in de wereld."

Unieke samenwerkingsverbanden

Van Mierlo vult haar collega aan. "Die open innovatie is namelijk geen vanzelfsprekendheid. Wereldwijd wordt er vol bewondering naar ons gekeken. Door de unieke, open manier van samenwerken tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid worden er in de Brainportregio zoveel mooie en nuttige technologische toepassingen gerealiseerd voor onder andere de gezondheidszorg."

Winnaar 2011

Op 3 juni kiest het ICF tijdens een jaarlijks congres in New York de regio die zich 'Intelligent Community of the Year 2011' mag noemen. Drie van de zes overige finalisten zijn regio's in de Verenigde Staten: Chattanooga in Tennessee, Dublin in Ohio en Riverside in Californië. Twee finalisten zijn Canadese regio's: Stratford en Windsor-Essex. Ook de Franse regio Issy-les-Moulineaux dingt mee naar de titel.

NOOT VOOR DE REDACTIE (