Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond PERSBERICHT

Nieuwegein, 3 juni 2011

Nederland opnieuw uitgenodigd voor World Baseball Classic

Het Nederlands honkbalteam kan opnieuw rekenen op een uitnodiging voor de World Baseball Classic. De derde editie van het groots opgezette evenement onder de vleugels van Major League Baseball krijgt in 2013 een andere opzet. Vier deelnemers aan de toernooien van 2006 en 2009 (Taiwan, Canada, Panama en Zuid-Afrika) worden verwezen naar een kwalificatietoernooi, waarin ze met twaalf andere landen spelen om de vrijgekomen plaatsen. Dat toernooi wordt in de herfst van volgend jaar gehouden. De zestien deelnemende teams worden zoveel mogelijk regionaal ingedeeld in vier poules. Alleen de winnaars plaatsen zich voor de Classic die voor maart 2013 op het programma staat.

Zeker van een plaats in het hoofdtoernooi zijn, behalve Nederland, Australië, China, Cuba, Dominicaanse Republiek, Italië, Japan, Mexico, Puerto Rico, Venezuela, Verenigde Staten en Zuid-Korea. Zij danken die uitnodiging aan hun prestaties tijdens de vorige World Baseball Classic. Oranje bereikte in 2009 de twee ronde, na opzienbarende overwinningen op het sterrenteam uit de Dominicaanse Republiek.

Canada, Panama, Taiwan en Zuid-Afrika wonnen destijds geen enkele wedstrijd. Zij krijgen een herkansing in een kwalificatietoernooi waarvoor nog een dozijn andere landen is uitgenodigd. Die landen zijn: Brazilië, Colombia, Duitsland, Filippijnen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israel, Nieuw Zeeland, Nicaragua, Spanje, Thailand en Tsjechië. De vier poules worden samengesteld zodra bekend is waar wordt gespeeld. Met dat doel is een bidprocedure opgestart waarvan de termijn in september 2011 verstrijkt.

World Baseball Classic Inc. is bij de samenstelling van het deelnemersveld voor het kwalificatietoernooi niet alleen uitgegaan van de stand op de wereldranglijst die de wereldhonkbalbond IBAF sinds twee jaar bijhoudt. Ook zaken als het niveau van de nationale competitie, het aantal profspelers, de uitvoerbaarheid van lokale programma's, de impact op de ontwikkeling van honkbal, de mondiale zichtbaarheid, alles werd in de overwegingen meegenomen met als doel het sterkste honkbalevenement ter wereld te creëren.

Voordat het zover is, organiseert IBAF nog zijn eigen wereldtitelstrijd. Het 39ste WK wordt van 2 tot en met 15 oktober 2011 gehouden in Panama. Het Nederlands team behoort ook daar tot de deelnemers.

Zie voor het officiële persbericht:
http://mlb.mlb.com/news/press_releases/press_release.jsp?ymd=20110601&content_id=19867334&vkey=pr_mlb&fext=.jsp&c_id=mlb



Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond