Ingezonden persbericht


UPDATE SOS-ARTS Juni 2011

Geachte Dames en Heren,

De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) werkt, hiertoe gedwongen door de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (Cbb), aan een tarief 'niet verzekerde zorg' voor SOSarts. Met dit tarief kan iedereen een SOS-arts oproepen maar moet de patient de visite zelf betalen. Een aantal verzekeraars overlegt met SOS-arts om deze visites in de aanvullende verzekering aan te bieden waarbij een gedeelte van de visite vergoed wordt. De patient zal dan zelf een kleine eigen bijdrage moeten betalen. SOS-arts is een dienst naar Frans voorbeeld SOS-Médecins waarbij iedereen 24/7 een huisarts voor een visite kan oproepen. In Frankrijk valt de SOS-arts binnen de basisverzekering mét een eigen bijdrage. De patient kan daar kiezen om de eigen bijdrage in een aanvullende verzekering op te nemen. Zover is het in Nederland (nog) niet. Toch is SOS-arts verheugd met het behaalde resultaat. De uitspraak van het CBb is een doorbraak,niet alleen voor de toegankelijkheid tot de zorg maar ook vo or de persoonlijke vrijheid van de patient om altijd een huisarts voor een huisbezoek op te kunnen roepen. Ook onze nieuwe minister, Drs. Edith Schippers, is een groot voorstander van een landelijke dienst als SOS-arts. De huidige Huisartsenposten (HAP's) hanteren een telefonisch triagesysteem waarbij bekeken wordt of iemand naar de HAP mag komen of, bij uitzondering, voor een visite in aanmerking komt. Als er geen medische noodzaak bestaat worden deze verzoeken afgewezen wat soms tot grote onvrede en zelfs tot agressie bij de patienten leidt.

Onlangs reed iemand nog de voorgevel uit een HAP. Door dit beleid wenden veel patienten zich rechtstreeks tot de veel duurdere eerstehulpposten van ziekenhuizen of tot 112 wat weer tot vaak onnodige toeloop én nodeloze ritten van ambulances leidt. De verwachting is dan ook dat SOS-artsen hoofdzakelijk binnen de avond, nacht en weekeind diensten (ANW) visites zullen rijden. Overdag is de eigen huisarts de eerst aangewezen persoon. SOS-arts kan deze eigen huisarts bij grote drukte ondersteuning bieden en daarmee zijn/haar bereikbaarheid vergroten. SOS-arts geeft de patient ook de vrijheid om zelf te beslissen of een huisarts voor een visite aan huis komt. Voor deze extra service moet de patient, als hij/zij daarvoor een aanvullende verzekering heeft, in de avond-nacht en weekeindiensten (ANW) een eigen bijdrage van ca. 25 betalen. Overdag, wanneer de eigen huisarts de eerst aangewezen persoon voor een consult of visite is, vraagt SOS-arts een hogere eigen bijdrage van ca. 35 . Het totale tarief is gelijk aan de passantentarieven van de reguliere huisartsen en doorgaans lager dan de kosten van een visite door een HAP.

SOS-arts werkt met ca. 40 regionale afdelingen waarbij een in deze regio woonachtige arts of een groep artsen mede-eigenaar van de regionale vennootschap is. Via het landelijk callcenter van SOS-ARTS (0900- 0611) worden de oproepen in volgorde van urgentie naar de dienstdoende artsen gestuurd. Het callcenter met erkende verpleegkundigen en triagistes wordt gevestigd binnen het professionele callcenter van Zorggroep Thebe in Tilburg. SOS-arts heeft volgens een bepaling van de NZa recht tot toegang tot de bestaande patientendossiers. Indien de patient dit wenst wordt een verslag van het bezoek doorgezonden naar de eigen huisarts. SOS-artsen ondersteunen en verzorgen tevens de achterwacht bij verpleeg-en verzorgingshuizen, penitentiaire inrichtingen, regionale politiekorpsen, arbodiensten, asielzoekerscentra, servicecentra van internationale verzekeraars e.v.a. Ook Huisartsenposten (HAP's) kunnen SOS-arts inzetten voor het rijden van visites. Alle voor SOS-arts werkende artsen zijn lid van de coöperatie SOS-artsen die met de Raad van Toezicht toeziet op de selectie, kwaliteit en integriteit van de deelnemende artsen.

Op dit moment zijn SOS-ARTS Groot Amsterdam bv., SOS-ARTS Haaglanden bv., SOS-ARTS Groot Rijnmond bv., SOS-ARTS Utrecht bv., SOS-ARTS Zuid Limburg bv. en SOS-ARTS Arnhem-Nijmegen bv. in oprichting.




Ingezonden persbericht