Provincie Noord-Brabant

3 juni 2011

Brabant coulant met verzoeken om ontheffing

De provincie Noord-Brabant geeft gevolg aan het verzoek van staatssecretaris Atsma van Milieu om coulant om te gaan met verzoeken van telers om hun groenten te mogen uitrijden over de gronden. Er wordt geen algehele ontheffing verleend, maar tuinders die urgent een ontheffing nodig hebben kunnen een verzoek daartoe indienen bij de provincie.

Tot en met zondag worden alle verzoeken afzonderlijk getoetst op urgentie, waarna besloten wordt of een ontheffing wordt verleend, zo laat gedeputeerde Jules Iding van Ecologie weten. Op dit moment is er één verzoek tot ontheffing ingediend, deze ontheffing is verleend.

Door de EHEC-bacterie in Duitsland is de uitvoer van groenten voor een groot deel stilgevallen. Daardoor moeten sommige telers hun groenten vernietigen. Sommigen willen de groenten daarom uitrijden over hun grondgebied. Dit wordt gezien als het storten van afval, daarom is hier een ontheffing voor nodig.

Moeilijke situatie

"De minister geeft in zijn bericht aan dat er een verwaarloosbaar risico is voor het milieu, daar vertrouwen we op. Als we door hier soepel mee om te gaan de telers op een verantwoorde manier kunnen helpen in deze moeilijke situatie, dan doen we dat", aldus gedeputeerde Iding.

Na het weekeinde wordt de situatie opnieuw bekeken en wordt beslist of meer maatregelen nodig zijn .