Ingezonden persbericht


Lichtpiramide boven Lelystad-Haven

Op zaterdag 4 juni as. zal boven Lelystad-Haven een lichtpiramide verschijnen. Op het grasveld achter Purmer 57 zal tussen 22:30 uur en 23:30 uur met behulp van 4 kleine lasers een lichtpiramide worden gecreëerd. De initiatiefnemers zijn de kunstenaars Guido Hoogenboom en Rob Schrama. Met deze laserpiramide geven zij het startschot voor het creëren van lichtpiramiden wereldwijd. Vanaf het najaar en in 2012 gaat dit gebeuren.

De Lichtpiramide is een eigentijdse demonstratie voor vrede, die in elke stad kan worden gerealiseerd. Een centraal gelegen open plek vormt de locatie. In de hoekpunten van deze ruimte worden 4 lasers opgesteld. In de avonduren schieten zij hun groen fluorescerende licht het universum in en vormen zo een piramide. Van heinde en verre zijn de stralen te zien en leiden de bezoekers naar Onder de lichtsculptuur delen zij hun wens naar vrede. Door middel van meditatie, door gezang en muziek ontstaat een uniek samenzijn van multiculturele en multireligieuze bevolkingsgroepen.

De Lichtpiramide was in eerste instantie bedoeld voor de oude stad van Jeruzalem. Guido Hoogenboom en Rob Schrama dienden in 2000 een aanvraag in bij het gemeentebestuur van deze stad. Toen der tijd gaven de militaire autoriteiten geen toestemming. De kunstenaars gingen op zoek naar nieuwe locaties en brachten in Den Haag en Amsterdam een grote lichtpiramide tot stand. Inmiddels raakte het gemeentebestuur van Jeruzalem ook weer geïnteresseerd. Volgend jaar juni zal de Lichtpiramide gedurende 7 nachten boven de oude stad te zien zijn. De Amerikaanse laserfabrikant Coherent zal hiervoor een krachtige laserset ter beschikking stellen. Zij zullen ook een extra laserset sponsoren om overal ter wereld in steden lichtpiramiden tot stand te brengen, ter ondersteuning van vrede in Jeruzalem en de gehele wereld. De kunstenaars zijn inmiddels in onderhandeling met Rotterdam, Amsterdam, Frankfurt, Kassel, Stuttgart, Kaapstad, New York, Vancouver, San Francisco en Santa Barbara om daar een lichtpiramide te realiseren.

Het opzetten van een lichtpiramide kan ook eenvoudiger. Met een setje handlasers verschijnt er bij iedereen in de achtertuin een lichtpiramide, waaronder mensen kunnen samenkomen om de vrede te vieren. Zaterdag as. gebeurt dat bij Guido Hoogenboom thuis. U bent van harte welkom om deze lichtmanifestatie bij te wonen.