Provincie Noord-Holland

Opening Plesmanhoek


01 juni 2011 -

Zondag 5 juni wordt de Plesmanhoek feestelijk geopend met een gezellige en gevarieerde streekmarkt voor jong en oud.

Onder de titel `Haarlemmermeerse Voorproeverij' organiseert Stichting Mainport en Groen tussen 12.00 en 16.30 een proef-, en doe-evenement. Voor alle inwoners en belangstellenden geldt: kom langs en proef de Haarlemmermeer. Gedeputeerde Jaap Bond is namens de provincie Noord-Holland aanwezig om het gebied officieel te openen.

Verschillende gewassen
De Plesmanhoek is in opdracht van de Stichting Mainport en Groen ontwikkeld tot een een recreatiegebied dat wordt ingericht op het ervaren van het agrarisch landschap en krijgt een landbouw-educatieve functie. Dat betekent dat er verschillende lokale en landelijke gewassen worden geteeld. Bezoekers van de Plesmanhoek kunnen straks over de aangelegde paden tussen de gewassen door lopen. Voor ruiters wordt een speciale ruiterroute aangelegd. In de Plesmanhoek worden authentieke Hollandse gewassen geplant zoals aardappelen, haver en gerst. Ook komt er een bloemenweide waar bezoekers zelf bloemen kunnen plukken.

Ontdek de Plesmanhoek op zondag 5 juni
Zondag 5 juni is iedereen van harte welkom op de streekmarkt. De markt vormt een kennismaking met Haarlemmermeerse smaakmakers en hun vele lokale producten zoals noten, jams, appel-, peren- en bessensappen, fruitwijnen, bier, en kaassoorten. Allemaal in de Haarlemmermeer geproduceerd. Ook zijn er hapjes uit exotische oorden als Irak, Syrië en Somalië te verkrijgen. Bij veel kramen kan men gratis proeven en de producten en Haarlemmermeerse hapjes zijn voor vriendelijke prijzen te koop.

Vrolijk en leerzaam
Voor de kinderen is de streekmarkt een vrolijk en leerzaam evenement. Zij kunnen leren hoe brood wordt gemaakt van graan en hoe een aardappel wordt gebruikt om verse patat te maken. Als zij weten hoe deze alledaagse producten worden gemaakt, kunnen de kinderen met hulp van Scouting Kagiwepi zelf brood leren bakken bij een vuur in een ton. Ook kan de jeugd kennismaken met kanoën bij Kanovereniging De Waterwolf.

Programma

12.00 - 16.30 uur Haarlemmermeerse Voorproeverij, Plesmanhoek.
13.15 - 13.30 uur Officiële opening met Kees Smilde (directeur Stichting Mainport en Groen), Jaap Bond (Gedeputeerde provincie Noord-Holland), Jan Hylkema (directeur Recreatie Noord-Holland), Jeroen Nobel (wethouder gemeente Haarlemmermeer) en een vertegenwoordiger van Schiphol.

Lekker op de fiets
De Plesmanhoek grenst aan de Geniedijk en het Haarlemmermeerse bos. Met verschillende bruggen en een trekpontje is de Plesmanhoek direct verbonden met het bos. Bezoekers worden uitgenodigd zondag wandelend of op de fiets te komen.
De hoofdentree van het recreatiegebied is aan de IJweg in Hoofddorp. De Plesmanhoek is goed bereikbaar via het fietspad over de Geniedijk en vanaf de IJweg, volg hiervoor de borden. Parkeren kan zowel aan de IJweg op de aangewezen parkeerplaats als bij restaurant Vork en Mes aan Paviljoenlaan 1 in Hoofddorp.

---