KRO

KRO Brandpunt over spelen met de schepping

Uitzenddatum: 05/06/2011

Aanstaande zondag (5 juni, 22.15u, Ned 2) gaat KRO Brandpunt naar Canada om te praten met topwetenschappers die een oplossing zoeken voor het wereldvoedselprobleem en om die reden `spelen met de schepping'. Daarnaast vertelt onderzoeksjournalist Andrew Jennings aan Brandpunt waarom hij verbijsterd is dat Sepp Blatter tot de vierde achtereenvolgende keer gekozen is tot baas van de FIFA. Tot slot een reportage over comapatiënten. Hoe bepaal je wat het leven van een comapatiënt nog waard is?

Spelen met de schepping
Op het Canadese platteland spelen wetenschappers met de genetische broncode van dieren. Varkens met een muizen-gen produceren schone mest; reuzenzalmen worden zo gemanipuleerd dat ze altijd honger hebben en twee keer zo snel groeien. Wouter Kurpershoek praat met topwetenschappers die een oplossing zoeken voor het wereldvoedselprobleem in strengbeveiligde boerenstallen. Terwijl in Canada en de VS gemanipuleerde dieren waarschijnlijk binnenkort op de borden van consumenten liggen, bestaan er in Europa nog grote aarzelingen.

De negen levens van Sepp Blatter
Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA werd deze week, ondanks aanhoudende beschuldigingen van corruptie, voor de vierde achtereenvolgende keer gekozen tot baas van de voetbalbond. Maar hoe lang is zijn positie nog houdbaar? De Britse onderzoeksjournalist Andrew Jennings is zijn belangrijkste criticaster. Hij is verbijsterd over de gang van zaken en deelt en passant een ferme sneer uit naar de Nederlandse voetbalbond KNVB die zich, ondanks de overweldigende hoeveelheid bewijzen, gewoon weer achter Blatter schaart.

Sluimerend bewustzijn
Tientallen families krijgen ieder jaar te horen dat er geen medische behandeling meer mogelijk is voor hun kind of partner, die in coma ligt. Stop hem maar in het verpleegtehuis, is de boodschap. Behandelen kan wel, maar doen we niet in Nederland. Te duur. Maar wat is het leven van een comapatiënt nog waard? Volgens neuroloog Steven Laureys van de Coma Science Group in Luik is er maar één manier om daar achter te komen: keihard wetenschappelijk bewijs. Luik is de enige plek in Europa waar bewustzijn wordt gemeten. Inmiddels zijn hier honderden comapatiënten uit de hele wereld met scans onderzocht. KRO Brandpunt krijgt bij hoge uitzondering toegang tot het researchcentrum en volgt het indringende proces met de familie van een comapatiënt.

KRO Brandpunt, zondag 5 juni om 22.15 uur op Nederland 2.

Programma

KRO Brandpunt

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: