Ingezonden persbericht


Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU)

Utrecht, 31 mei 2011

Zondag 5 juni: Solidariteitsdemonstratie AAGU bij steeds zwaarder beveiligd Kamp Zeist

- Omstandigheden Kamp Zeist leiden tot ademhalingsproblemen bij gedetineerden

Op zondag 5 juni a.s. organiseert de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) een lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist in solidariteit met de daar vastzittende mensen zonder papieren. De demonstratie start om 14.30 uur op de hoek Kampweg/Richelleweg in Soesterberg. Vanuit het detentiecentrum komen verontrustende berichten over ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten als gevolg van de staat waarin met name Gebouw 4 zich bevindt. AAGU vindt dat Kamp Zeist gesloten moet worden en staat voor vrijheid van beweging en afschaffing van grenzen en staten.

Kamp Zeist wordt steeds zwaarder beveiligd. Sinds enkele maanden zijn hekken van 5 meter hoog, ?penitentiair hekwerk?, opgetrokken om het terrein. De gevangenen kunnen daardoor steeds minder zien van de buitenwereld, en de buitenwereld van hen.

Gebouw 4 van Kamp Zeist bevindt zich in rampzalige staat. In de kleine tweepersoonscellen dringt nauwelijks frisse lucht door. Volgens een rapport van de inspectie voor de sanctietoepassing dat vorige week gepresenteerd werd, signaleert de medische dienst regelmatig ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten die te herleiden zijn tot de slechte luchttoevoer. Koken kan alleen in één ?pizzapan? in de recreatieruimte ? ook hier is de ventilatie slecht.

De gevangenen, criminaliserend ?illegalen? genoemd, krijgen de schuld van de zogenaamde financiële crisis in de schoenen geschoven. En dat terwijl het kapitalisme in hun geboorteland steeds grotere winsten maakt door privatisering; door land, grondstoffen en mensen te exploiteren. Deze mensen worden als economisch niet bruikbare wegwerpproducten opgesloten in ?detentiecentra?. Daar worden ze ontdaan van hun menselijke waardigheid en zo mogelijk het land uitgezet ? ?delete?.

AAGU voert al jarenlang actie tegen het illegaliseren van vluchtelingen en tegen Kamp Zeist als vreemdelingenbajes. Wij zijn van mening dat er vrijheid moet zijn voor iedereen om te migreren. Veel mensen die in Kamp Zeist zitten moesten vluchten vanwege honger, armoede, oorlog, onderdrukking.
AAGU is voor een wereld zonder grenzen. Een wereld waar iedereen gelijkelijk kan delen in welvaart en welzijn, met respect voor de aarde, andere levende wezens en toekomstige generaties. Het rijke westen zal hiervoor flink moeten inleveren en moeten beseffen dat haar huidige machtspositie onhoudbaar is. AAGU accepteert geen wereld waar mensen die vluchten voor hun leven opgesloten worden in gevangenissen.

-----



Ingezonden persbericht