Stichting Aids Fonds

TV programma Reisadvies Negatief in Oekraïne

22-04-2011

Voor het programma Reisadvies Negatief van de KRO is Sander de Kramer op reis in landen waar de gemiddelde toerist zich niet laat zien. In Oekraïne bezoekt Sander verschillende projecten van partnerorganisaties van het Aids Fonds. Zo gaat hij langs bij een opvangcentrum voor hiv positieve kinderen en bezoekt hij een gevangenis waar een deel van de gevangenen hiv-positief is.

Oekraïne heeft één van de snelst groeiende hiv-epidemieën van de wereld, 1.1% van de volwassenen is geïnfecteerd met hiv, daarmee is het land in de regio het zwaarst getroffen door de aidsepidemie. Het Aids Fonds ondersteunt verschillende projecten in Oekraïne om de epidemie aan te pakken. Voor de opnames van het programma zijn projecten bezocht die zich bezig houden met onder andere kinderen, gevangenen en sekswerkers.

Opvangcentrum
Sander bezoekt een opvangcentrum voor hiv-positieve kinderen. Mede dankzij de steun van onze donateurs kon er een nieuw opvangcentrum voor straatkinderen worden geopend in Kiev. Een veilige plek waar kinderen overdag terecht kunnen voor een douche, een voedzame maaltijd, maar ook voor psychosociale begeleiding. En er wordt voorlichting gegeven over hiv/aids.

Gevangenis
Ook bezoekt hij een gevangenis waar een deel van de gevangenen hiv heeft. Veel gevangenen met hiv zijn homoseksueel, deze groep heeft het extra lastig omdat ze zwaar gediscrimineerd worden. In de gevangenis van Nikolajev moeten ze apart eten en slapen. Bewaarders en andere gevangenen willen geen enkele vorm van fysiek contact met ze. De geïnfecteerde gevangenen nemen het hiv-virus na hun vrijlating mee naar hun vrouwen en vriendinnen, zodoende is de gevangenis een van de kiemhaarden van de hiv-epidemie in Oekraïne. Door een project ondersteund door het Aids Fonds wordt deze groep nu goed bereikt waardoor medicatie wordt verstrekt, voorlichting wordt gegeven en de hiv-positieve gevangenen kunnen meedoen aan de sociale activiteiten waar ze eerst bij werden uitgesloten.

Prostituees
Oekraïne telt vele tienduizenden prostituees. Ze durven niet naar het ziekenhuis om zich op hiv te laten testen omdat prostitutie illegaal is in Oekraïne. Sander loopt een avond mee bij een organisatie die de prostituees op hiv testen en psychosociale bijstand verlenen op de plekken waar zij tippelen.

Het programma Reisadvies Negatief wordt zondag 5 juni 19:30 uur uitgezonden bij de KRO op Nederland 3.
Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon