KNHS

Noodweer treft Sankt Gallen

5 juni 2011

SANKT GALLEN (KNHS) Als het in Sankt Gallen niet regent dan is het goed toeven op de Gründenmoos waar het schitterende ruiterstadion van deze stad te vinden is. Als het echter regent en het kan in Sankt Gallen heel hard regenen, dan valt er niet te springen. De doorweekte bodem teisterde ook het EK in 1995 dat uiteindelijk door de toen voor Ierland rijdende Peter Charles werd gewonnen na slechts twee feitelijke wedstrijden.

Nu had men het deelnemersveld opgedeeld in twee gedeelten en dat pakte uiterst gelukkig uit voor hen die onder perfecte omstandigheden hun parcours in de ochtenduren afwerkten. Voor hen die na de pauze kwamen was het echter desastreus. "Het water kwam met bakken uit de lucht en het gehele terrein stond blank. Ik heb begrepen dat het woord Moos Zwitsers is voor moeras, nou dat was het ook", aldus een hevig balende Jur Vrieling (Holwierde). "Ik moest als derde ruiter na de break en Piet Raijmakers als vierde. We kregen allebei een fout op de vierde hindernis en zijn toen maar gestopt want de paarden konden niet meer springen. Ik vind het een groot schandaal", aldus Vrieling die aangeeft dat van de grote groep ruiters na hen op één na, Pius Schwizer, niemand meer foutloos wist te blijven. "Er stonden 46 namen op de startlijst. Tien van hen zijn niet gestart, zes gaven op en drie combinaties werden geëlimineerd. Allemaal na de pauze", aldus Vrieling.

Maikel van der Vleuten (Mierlo) had het geluk in het eerste gedeelte van start te kunnen gaan en noteerde met VDL Groep Verdi TN (v. Quidam de Revel) een springfout waardoor hij als 18de eindigde. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Brit Nick Skelton met Carlo voor de Amerikaan Rich Fellers met Flexible. Derde werd de Amerikaanse Chistin McCrea met Romantovich Take One (v. Numero Uno). "In het barrage parcours kon weer voluit gereden worden en achteraf kun je concluderen dat men nog een uur had moeten wachten om de bodem alle tijd te geven het water te verwerken. Dat is nu, mede onder druk van een live tv-uitzending, niet gebeurd en dat is bijzonder jammer", concludeerde bondscoach Rob Ehrens.

Naast de voortreffelijke overwinning van het Nederlands team in de landenwedstrijd op vrijdag waren er ook individuele successen voor Nederlandse ruiters. Zo won Leon Thijssen (Baarlo) op donderdagmiddag met Tyson (v. Numero Uno) 7.500 euro een uiterst spannende barrage met hindernissen tot een hoogte van 1.50 meter waarin hij Pius Schwizer met Ulysse naar de tweede plaats verwees. Op vrijdagochtend zegevierde Maikel van der Vleuten met Veumonia (v. Numero Uno) in een wedstrijd met hindernissen tot een hoogte van 1.40 meter. Met deze overwinning verdiende Van der Vleuten 2.500 euro.

Jacob Melissen,
In opdracht van KNHS

Meer info: www.csio.ch

Uitslag Grand Prix (1.60m):


1. Nick Skelton (Gbr) Carlo 0 / 0 43.58

2. Rich Fellers (USA) Flexible 0 / 0 44.83

3. Christine McCrea (USA) Romantovich Take One (v. Numero Uno) 0 / 0 46.93
18. Maikel van der Vleuten (Mierlo) VDL Groep Verdi (v. Quidam de Revel) 4 80.43

Foto van Maikel van der Vleuten en VDL Groep Verdi door www.melissen.net