Landstede

Kwaliteit van de ICT opleidingen bij Landstede

In het schooljaar 2009/2010 heeft de Inspectie geconstateerd dat de onderwijskwaliteit van de ICT opleidingen niet op orde was. Behalve de zaken die de inspectie heeft aangedragen, waren ook directie en medewerkers al langer ervan doordrongen dat er drastische maatregelen genomen moesten worden om het tij te keren.

Daarom heeft de directie een ombuigingsoperatie op gang gebracht, die door de urgentie en de rigoureuze maatregelen waarmee de operatie is uitgevoerd hier en daar tot fricties heeft geleid.

De operatie omvatte de volgende stappen:

Herinrichting van het onderwijs (het leercurriculum), waardoor de leerlijnen van de opleidingen opnieuw werden opgebouwd. Binnen het landschap ICT en Technologie worden in Zwolle opleidingen aangeboden op niveau 2, 3 en 4. Voor studenten die na afronding van een niveau 3 tot de conclusie komen dat een niveau 4 kopklas tot de mogelijkheden behoort, biedt ook Landstede, net als veel andere ROCs, die mogelijkheid. Studenten die kunnen en willen versnellen, kunnen gebruik maken van maatwerktrajecten. Hun eigen studietempo bepaalt de duur van de opleiding.

Aanstelling van nieuwe docenten, die rechtstreeks uit het beroepenveld kwamen, zodat de verbinding met de praktijk gegarandeerd werd binnen het onderwijs zelf.

Verhuizing naar het IT Performance House, waar vele IT gerelateerde bedrijven werkzaam zijn en er dus een interessante en leerzame kruisbestuiving plaatsvindt.

Met deze verhuizing is ook de accommodatie van de opleiding sterk verbeterd en geactualiseerd. De periode van verhuizing heeft zoals verwacht ook onrust teweeggebracht, met name in de inrichting van de systemen. Gezien de ernst van de situatie is er echter voor gekozen de urgentie te laten prevaleren boven het in de tijd uitzetten van de acties.

Deze ombuigingsoperatie heeft ook de Inspectie tevreden gestemd, gezien hun laatste rapporten uit 2010/2011. De punten die nu nog verbeterd moeten worden hebben nu voortdurend en actief de aandacht van docenten en directie van de ICT opleidingen. Verbeteracties zijn ingezet en worden gerealiseerd.

Meer informatie:

Landstede en onderwijskwaliteit

Beëindiging arbeidsrelatie docent ICT bij Landstede ICT opleidingen

Onregelmatigheid in diplomas van 20 ICT studenten

Zie het origineel