KNHS

NK eventing Junioren en Young Riders: Ruiters aan de macht 5 juni 2011

RENSWOUDE De tweede editie van Renswoude Horse Trials stonden niet alleen in het teken van de internationale eventingrubrieken op een en twee sterren niveau. De junioren en young riders streden om de nationale titels. Twee ruiters waren oppermachtig. Jordy Wilken (Teuge) is de beste junior van 2011, Justin Maarse (Purmerend) won de young riders-titel.

De 21-jarige student diergeneeskunde Justin Maarse was niet alleen oppermachtig in de strijd om de nationale young riders titel (16 t/m 21 jaar). Met zijn zevenjarige merrie Zamira won hij de CCI2*, met een ruime voorsprong op de ervaren Oostenrijkse amazone Ulrike Limberg met Ceyonig. Justin ging in het eerste onderdeel, de dressuur, al aan de leiding en stond die niet meer af. In de dressuur ging alles zoals het kan gaan. We namen een mooie voorsprong. Dit (de overwinning) had ik echter niet verwacht. Het was de eerste lange twee ster met Zamira. Ik heb veel vertrouwen in haar, ik denk dat haar kwaliteiten niet beperkt zijn tot twee sterren niveau. Soms twijfelt ze in de cross nog een beetje uit onervarenheid, maar ze blijft altijd voor me werken. Justin, die onlangs in Mierlo ook deelnam aan het NK springen voor young riders, was dolblij. Ik was al eens Nederlands kampioen bij de junioren, maar ik heb nog nooit een internationale rubriek gewonnen. En dan een CCI2* winnen, toch niet de minste rubriek super. Op de derde plaats internationaal en tweede in het NK finishte Elaine Pen (21) met de grote, tienjarige vos Undercover. Zij legde als een van de weinigen het afsluitende springparcours foutloos af en ging daarmee in het internationale klassement nog vier combinaties voorbij. Hieronder Henrieke Boonzaaijer, die een thuiswedstrijd reed. De achttienjarige amazone is nog junior, maar ze gaf met Utoko B de voorkeur aan deelname aan de young riders-strijd. Ze werd in het internationale veld vijfde en won brons.

Junioren
De titelstrijd voor de junioren (14 t/m 18 jaar) was onderdeel van de CCI1*. Sanne de Jong en Larissa Hartkamp gingen na de dressuur aan de leiding. Maar Sanne (16) liep met Melvin een weigering op in de cross. Debutante Larissa (18), vorig jaar nog KNHS-kampioene in de klasse M-ponys, reed een uitstekende cross, foutloos en binnen de tijd. Tot haar grote teleurstelling kreeg haar zeventienjarige paard Mindira op zondagochtend geen groen licht voor deelname aan het afsluitende springparcours. Voor Jordy Wilken (17) opende dat de weg naar de titel. Ik vind het zo sneu voor Larissa. Ik had er liever voor gestreden! Zelf voegde hij met de elfjarige vosmerrie Tenda geen enkel strafpunt aan zijn dressuurscore toe. Met bijna twintig punten voorsprong op de verrassende debutant Quint van Giersbergen (18) won Jordy goud. Ik rijd Tenda sinds anderhalf jaar. Het gaat super, ze zit goed in haar vel en we worden steeds meer een combinatie. Ik vond het een supermooie cross, maar het was geen weggevertje. Ik had me helemaal niet bezig gehouden met het NK, maar na de cross dacht ik wel: een medaille zou leuk zijn. In het internationale veld finishte Jordy als goede vijfde. Quint en de negenjarige vosruin Chester vielen met de veertiende plaats net buiten de prijzen. Toch was de zilveren medaillewinnaar tevreden. Met mijn pony mocht ik destijds naar het Z, maar ze kreeg een peesblessure. Ik rijd Chester sinds zijn zesde. Dressuur en springen konden beter, maar de cross ging goed. Het was wel zwaar, maar ik vertrouw op Chester. Hij heeft pas twee keer geweigerd, in de L omdat ik heel stom reed. Ik voelde dat hij aan het einde moe werd, maar het was een heel fijne cross.
De internationale CCI1* werd beheerst, kwantitatief en kwalitatief, door de Nederlanders. Ellen Kloos won tot haar grote blijdschap met Vivaldi. Mijn enige doel was een fijne cross rijden. Nationaal ging het dit jaar aardig goed, maar internationaal werden we twee keer uitgebeld. Ik weet dat het erin zit, ze heeft heel veel kwaliteit. Super dat het er nu uitkwam. En de wedstrijd winnen maakt het extra leuk.

Uitslagen
Renswoude Horse Trials, 1-5 juni 2011

NK Eventing Junioren (CCI1*):

1. Jordy Wilken (Teuge) Tenda 52,8

2. Quint van Giersbergen (Laren NH) Chester 72,1
3. Sanne de Jong (Aalsmeer) Melvin 77,0

NK Eventing Young Riders (CCI2*):

1. Justin Maarse (Purmerend) Zamira 46,9

2. Elaine Pen (Voorschoten) Undercover 57,2
3. Henrieke Boonzaaijer (Renswoude) Utoko B 57,3

Auteur: Petra Baas