Valkeniers in de hoofdrol op Valkerij & Natuurbeurs


Gilze, 20110221 -- De Valkerij & Natuurbeurs in Gilze op 5 juni richt zich helemaal op de Valkerij der Lage Landen. Dat heeft het bestuur besloten naar aanleiding van de erkenning dit jaar waar valkeniers wereldwijd al jaren op hoopte; plaatsing op de Immaterieel Cultureel Erfgoed lijst van de Unesco. "We gaan ons dit jaar richten op ons nationaal erfgoed, de edele kunst der valkerij met de huidige generatie valkeniers in de hoofdrol in de hoop dat ook Nederland dit ICE dossier zal ondertekenen '', aldus Rob van Dipten, een van de drijvende krachten achter de beurs die dit jaar voor de zevende keer wordt gehouden.

Dit jaar op 5 juni hoopt het bestuur op een zonnige niet al te warme dag en verwacht dan zo'n 2 a 3 duizend bezoekers uit Nederland en België. Naast valkeniers en roofvogelhouders komen er ook veel dagjes mensen kijken naar de roofvogeldemonstraties en de vele stands met valkerij en outdoor materialen.

Voor de kinderen hebben we dit jaar extra dieren in de kinderboerderij en de ouders kunnen zich Bourgondisch vermaken op een van de vele terrassen op het terrein.

De oorspronkelijke gedachte was om verenigingen en bedrijven die zich bezig houden met de valkerij en natuur een platform te bieden om zich te presenteren aan een breed publiek. "Dit thema willen we vasthouden" aldus van Dipten "Consequentie is wel dat de Valkerij & Natuurbeurs hierdoor wat kleinschaliger van opzet is dan de fairs die ook huisdieren en tuinen als thema hebben".

De 7de Valkerij & Natuurbeurs op 5 juni wordt gehouden bij het westerndorp The Lodge in Gilze, een 'prachtig decor', zoals van Dipten omschrijft. Voor de versie van dit jaar zijn de voorbereidingen inmiddels alweer in volle gang. Roofvogels zoals valken, haviken, buizerds, arenden, gieren en uilen: het zal er volop aanwezig zijn. Er is Brabantse gezelligheid, veel te zien en te beleven. Van Dipten prijst zich gelukkig met een grote groep vrijwilligers die elk jaar de handen uit de mouwen steken om de beurs tot een succes te maken.





Stichting Valkerij & Natuur