Winnaars Nationale Huiswijncompetitie 2011 bekend


Kwaliteit en herkenbaarheid voor iedereen

Amsterdam, 20110605 -- Als het gaat om de huiswijnen kiest de horecaondernemer anno 2011 in het algemeen voor wijnen die zich kwalitatief reeds bewezen hebben. Veel bekende regio’s dus en herkenbare druivensoorten. En bovendien: toegankelijk en prettig drinkbaar voor iedereen. Een verstandige keuze in een tijd waarin het er voor een café of restaurant allereerst op aan komt je bezoek op peil te houden en liefst nog uit te breiden.

Onder de regionale en nationale winnaars die zondag 5 juni tijdens een druk bezocht Nederlands Wine & Food Festival in het NH Barbizon Palace te Amsterdam gepresenteerd werden bevonden zich geen extremen: geen ‘moeilijke’ druivensoorten, geen exotische wijnregio’s die nauwelijks bekend zijn. Maar wel stuk voor stuk wijnen die duidelijk met smaak en kennis van zaken geselecteerd waren. De brede horeca beseft dat ook een zorgvuldig gekozen huiswijn bijdraagt aan een goede bezetting van een café of restaurant. Een goede zaak, aldus juryvoorzitter Jan van Lissum, en de vier voornaamste restaurantassociaties (Alliance Gastronomique, Relais Restaurants, Jeunes Restaurateurs d’Europe, Les Patrons Cuisiniers) die de competities van The Wine & Food Association ondersteunen, zijn het daar volmondig mee eens.

Er wordt, zo constateerden de juryleden, goed gelet op brede toegankelijkheid van de wijnen en – in de horecagelegenheden waar ook gegeten kan worden – op een soepele inzetbaarheid bij uiteenlopende gerechten. Bovendien bleek uit de meeste inzendingen dat men ook oog heeft voor het seizoen waarin de huiswijn geschonken wordt; volle, complexe, winterse wijnen werden nauwelijks aangetroffen. Wel waren enkele horecaprofessionals misschien iets té enthousiast op zoek gegaan naar een superfrisse, superjonge voorjaars- of zomerwijn: sommige wijnen konden echt nog wel een jaartje rijping gebruiken.

Belangrijk punt van aandacht bij een huiswijn is natuurlijk de prijs-kwaliteitverhouding, want ook dat speelt een rol bij de toegankelijkheid. Enkele inzendingen leidden tot gefronste wenkbrauwen: 13 euro voor een glas en 80 euro voor een glas huiswijn is te gortig, zelfs in een toprestaurant, hoe mooi de wijn op zich ook mag zijn. En 5 euro per glas en 25 euro per fles voor een wijn met een inkoopprijs van € 3,75 per fles kan in deze tijd ook eigenlijk niet. Maar over het algemeen was de jury goed te spreken over de vermelde glas- en flesprijzen en de gehanteerde marges. 

Hieronder een overzicht van alle Nationale Huiswijnen van het Jaar 2011. Een overzicht van alle Regionale Huiswijnen van het Jaar is vanaf maandag 6 juni te vinden op www.thewinesite.nl. Nadere informatie en proefnotities van alle winnende wijnen is binnenkort te vinden in de speciale extra editie van De ProefKrant (meer info: www.thewinesite.nl).

Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie 2011

Winnaar categorie Café

Beste Witte Huiswijn

Café Finch, Amsterdam

Sauvignon Blanc, Domaine de Montpezat, IGP Pays d'Oc, Frankrijk 2009

Prijs per glas 4,15 | prijs per fles 22,50

Importeur Karakter Wijnimport, Amsterdam

De Zondebok & ’t Zwarte Schaap, Rotterdam

Sauvignon Blanc, Domaine de Montpezat, IGP Pays d'Oc, Frankrijk 2009

Prijs per glas 4,70 | prijs per fles 21,50

Importeur Karakter Wijnimport, Amsterdam

Winnaar categorie Café

Beste Rode Huiswijn

Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Vinha do Alqueve, Quinta do Alqueve, VR Tejo, Portugal 2008

Prijs per glas 3,50 | prijs per fles 17,50

Importeur Sauter Wijnen, Maastricht/Bussum

Ex aequo

Winnaars categorie Eetcafé | Brasserie | Restaurant

Beste Witte Huiswijn

Mevrouw Meijer, Rotterdam

Colombard – Ugni Blanc, Domaine Uby, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk 2010 

Prijs per glas 4,00 | prijs per fles 18,00

Importeur Terroirwijn, Rotterdam

Café Restaurant Hesp, Amsterdam

Bricco delle Ciliegie, Giovanni Almondo, Roero Arneis, Italië 2010

Prijs per glas 4,50 | prijs per fles 22,50

Importeur De WijnEngel, Amsterdam

Winnaar categorie Eetcafé | Brasserie | Restaurant

Beste Rode Huiswijn

Archibald Schimmelpenninck, Bussum

Gran Sasso Primitivo, Farnese, IGT Puglia, Italië 2010

Prijs per glas 5,75 | prijs per fles 26,80

Importeur Fourcroy Nederland, Bussum

Winnaar categorie Elite Restaurant

Beste Witte Huiswijn - aperitief

Solo, Gorinchem

Les Graviers, Château Lastours, Gaillac, Frankrijk 2010

Prijs per glas 5,75 | prijs per fles 27,50

Importeur Vinoblesse, Baarn

Winnaar categorie Elite Restaurant

Beste Witte Huiswijn - gastronomisch

Ron Blaauw, Amsterdam

Domaine Guerrin, Mâcon-Vergisson, Frankrijk 2009

Prijs per glas 7,50 | prijs per fles 42,50

Importeur Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster

 

Winnaar categorie Elite Restaurant

Beste Rode Huiswijn - aperitief

De Groene Lantaarn, Zuidwolde

Negroamaro, Minerva, IGT Salento, Italië 2010

Prijs per glas 4,00 | prijs per fles 24,00

Importeur Goessens Professionals in Wine, Maastricht

Winnaar categorie Elite Restaurant

Beste Rode Huiswijn - gastronomisch

Muller, Groningen

Les Reliefs, Domaine Le Roc des Anges, Côtes du Roussillon Villages, Frankrijk 2007

Prijs per glas 6,00 | prijs per fles 35,00

Importeur Vojacek Wijnen, Maastricht

Winnaar categorie Aziatisch Restaurant

Beste Witte Huiswijn

HanTing Cuisine, Den Haag

Haus Klosterberg Riesling, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2009

Prijs per glas 5,50 | prijs per fles 27,50

Importeur Verbunt Wijnkopers, Tilburg

Winnaar categorie Aziatisch Restaurant

Beste Rode Huiswijn

Kota Radja, Zwolle

L’Arjolle, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2010

Prijs per glas € 3,50 | prijs per fles € 19,50

Importeur Les Généreux, Zutphen / Mondovino Wijnkoperij, Zwolle

Winnaar categorie Wijnbar

Beste Witte Huiswijn

Bubbles & Wines, Amsterdam

Sylvaner, Bernard Schoffitt, Alsace, Frankrijk 2009

Prijs per glas 5,80 | prijs per fles 30,00

Importeur Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster

Winnaar categorie Wijnbar

Beste Rode Huiswijn

Grapes & Olives, Den Haag

Valori, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2008

Prijs per glas 4,20 | prijs per fles 21,00

Importeur Douwe Walinga, Hilversum

The Wine & Food Association