Ingezonden persbericht


Hilversum, 26 mei 2011

Beleef een zomer vol kunst en cultuur op Nederland 2

Deze zomer kunnen cultuurliefhebbers zeker afstemmen op Nederland 2. De publieke omroep zendt daar in de maand juni en augustus alle grote culturele festivals en concerten uit, van het internationale Holland Festival tot het Terschellingse Oerol.

In de maand juni ziet u de volgende programma's in het kader van kunst en cultuur op Nederland 2.

Holland Festival (NTR/VPRO)

Tijdens het Holland Festival presenteren Hans Haffmans (NTR) en Sarah Meuleman(VPRO) wekelijks een TV programma vanaf het festival. In elke uitzending aandacht voor een wereldster van formaat die een belangrijke stempel heeft gedrukt op de hedendaagse cultuur.

Holland Festival: Isabel Huppert (NTR/VPRO)

In de eerste uitzending staat actrice Isabel Huppert in het middelpunt. Het icoon van de Franse cinema, die door haar vele gezichten kan worden beschouwd als een van de meest intrigerende hedendaagse actrices. Zij komt naar het Holland Festival vanwege haar rol in A Streetcar Named Desire van Tennessee Wiliams. Is zij een inspiratiebron geweest voor andere kunstenaars?

Zondag 5 juni 19.45 - 20.15 uur op Nederlaand 2

Holland Festival: Fela Kuti (NTR/VPRO)

Zondag 12 juni staat de grondlegger van de Afrobeat centraal Fela Kuti. De musical over zijn leven en werk is een groot succes, en is te zien op het Holland Festival. Mede geproduceerd door acteur Will Smith en Jay Z, een van de succesvolste hiphop artiesten ter wereld.

Zondag 12 juni 19.45 - 20.15 uur op Nederlland 2

Holland Festival: The Irrepressibles (NTR/VPRO)

Een verrassende theatrale mix van pop en performance over lust, liefde, pijn en verdriet. Deze tienkoppige formatie rondom zanger Jamie Mc Dermott klinkt als een kruising tussen Anthony and the Johnsons, Kate Bush en David Bowie.

Vrijdag 17 juni 23.15 - 23.45 op Nederlandd 2

Holland Festival: Anton Tsjechov (NTR/VPRO)

Zondag 19 juni staat toneelschrijver Anton Tsjechov centraal. Zijn verhalen zijn actueler dan ooit. Het Holland Festival biedt twee voorstellingen aan die geïnspireerd zijn op zijn werk: De Russen door Toneelgroep Amsterdam en Before I Sleep, vanuit een leeg kantoor op de Zuidas, gebaseerd op de klassieker De Kersentuin.

Zondag 19 juni 19.45 - 20.15 uur op Nederlland 2

Holland Festival: Fairouz (NTR/VPRO)

Zondag 26 juni staat Fairouz centraal; op dit moment de grootste zangeres van het Midden Oosten. Als geen ander weet Fairouz de Arabische wereld te verenigen met haar hartstochtelijk gezongen liederen over eenzaamheid, afscheid en verlangen. Haar optreden op Holland Festival is haar eerste concert in Nederland.

Zondag 26 juni 19.45 - 20..15 uur op Nederland 2

Jevgeni Onjegin (NTR/VPRO)

De lyrische opera van Tsjaikovski wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van grootmeester Mariss Jansons.

Op 23 juni LIVE doorgestraald en uitgezonden op groot scherm in het Oosterpark.

Zondag 26 juni 12.00 - 14.50 uur op Nederlland 2

Avond van de jonge danser (NTR)

Op maandag 13 juni zendt de NTR De Avond van de Jonge Danser uit. Tijdens de Avond van de Jonge Danser strijden jonge dansers van vier vooraanstaande Nederlandse dansopleidingen om de titel 'meest talentvolle jonge danser van Nederland 2011' . De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens het Eurovision Young Dancers Festival 2011 in Oslo.

De finalisten van De Avond van de Jonge Danser zijn:


* Nathan Brhane (17 jr)- Amsterdam Theaterschool


* Floor Eimers (17 jr)- Den Haag Koninklijk Conservatorium


* Yeli Beurskens (18 jr)- Arnhem Artez


* Michael Sastrowitomo (20 jr) - Rotterdam Codarts

Veel dans op de Avond van de Jonge Danser. De finalisten dansen elk een eigen solo, een bestaande én een nieuwe choreografie van Conny Janssen. Ook zijn er speciale uitvoeringen van Conny Janssen Danst en het Scapino Ballet te zien.

Maandag 13 juni 20.25 uur op Nederland 2

Festival Classique (AVRO) 17 t/m 19 juni
Hofvijverconcert (AVRO)
Een van dé hoogtepunten van Festival Classique is het Hofvijverconcert dat Frits Sissing zaterdag 18 juni presenteert. Het Residentie Orkest speelt onder leiding van Xian Zhang een selectie van de werken van Elgar, Stravinsky, Britten en Respighi. De prachtige klassieke muziek wordt nog spannender door betoverende beelden en verbluffende acrobatische toeren van de internationale groep Corpus Acrobatics. Zaterdag 18 juni 20.45 uur op Nederland 2

Edison classique (AVRO)

Vanuit het Kurhaus in Scheveningen worden aan de vooravond van Festival Classique de Edisons Klassiek uitgereikt. Dit jaar gaan de prestigieuze beelden naar onder andere meesterpianist en dirigent Daniel Barenboim, pianist Andreas Staier en violiste Vilde Frang. Het belooft een klassieke muziekavond te worden waar een keur aan artiesten diverse klanken van hoge kwaliteit laat horen op een historische locatie. Zondagavond 19 juni brengt Pieter Jan Hagens live verslag uit van het gala.

Zondag 19 juni 21.00 uur op Nederland 2

Oerol (AVRO)

Oerol bestaat 30 jaar! Cornald Maas en Hans Smit gaan dit vieren met hun gasten in meerdere AVRO-programma's die live uitgezonden zullen worden vanaf Terschelling. Spectaculaire theatervoorstellingen op onverwachte plekken, energieke muziekoptredens vanaf het strand en met z'n allen kamperen in de duinen, dat is Oerol. Een bijzonder kunst-, theater- en muziekevenement vanaf Terschelling. In het kunst- en cultuurprogramma Opium is vanaf maandag 20 tot en met vrijdag 24 juni rechtstreeks een verslag te zien van het Oerolfestival.

Cornald Maas bespreekt in het televisieprogramma, met zijn dagelijks wisselende gast, waaronder presentatrice Hanneke Groenteman de actrices Kitty Courbois en Eva van de Wijdeven (van Dunya en Desi en A'dam en Eva) de voorstellingen en optredens die zij gezien hebben. Tevens komen er vele regisseurs, acteurs en muzikanten vertellen over hun werk op het festival en over dat wat Oerol al 30 jaar tot die bijzondere en unieke ervaring maakt.

Doc. 30 jaar Oerol zondag 19 juni 17.05 uur op Nederland 2

Oerolreportage van ma 20 t/m vr 24 juni, 19.10 uur op Nederland 2

Festival Mundial (NTR)

Festival Mundial staat bekend om zijn mix van muziekstromingen uit de hele wereld en om de onvergetelijke sfeer. De NTR besteedt aandacht aan Festival Mundial in een speciale televisie uitzending op Nederland 2. In deze uitzending onder voorbehoud: de veelzijdigheid van de New YorkseMoby, de mooie zonnige liedjes van Schotse PaoloNutini, de bijzondere gitaarmuziek van Bombino uit het Afrikraanse Niger, de dampende mix van Balkan en Latijns Amerika door de Mexicaanse band Hotel en nog veel meer. Naast grote internationale acts is er ook aandacht voor het eigen project Vers Mundial, waarin Festival Mundial vier talenten uit Iran, Zuid-Afrika, Senegal en Maretania laat samenwerken.

vrijdag 24 juni 17.35 uur op Nederland 2

Mahlerweek (AVRO)

Vanaf zondagavond 26 juni zendt de AVRO 5 dagen achter elkaar een symfonie uit die door het Koninklijke Concertgebouworkest afgelopen seizoen zijn uitgevoerd. Nadat vorig jaar symfonie 1 tot en met 5 te horen waren, zijn dit jaar de zesde tot en met de tiende symfonie aan de beurt. Telkens met hetzelfde orkest, maar met verschillende dirigenten. Naast chef-dirigent Jansons staan beroemdheden als Maazel, Boulez, Haitink en Inbal voor het Concertgebouworkest. Voorafgaand aan elke symfonie zal door Hans van den boom een korte introductie gegeven worden op de symfonie. De betrokken dirigent zal daarbij ook te horen en te zien zijn.

26 juni 23.00 uur: Mahler 6

27 juni 22.55 uur: Mahler 7

28 juni 22.55 uur: Mahler 8

29 juni 23.55 uur: Mahler 9

30 juni 22.55 uur: Mahler 10

EBU Young Dancers contest (NTR)

Het Eurovisie Songfestival krijgt dit jaar weer een vervolg met de Eurovisie Young Dancers contest. In Oslo gaan dansers uit 12 verschillende Europese landen strijden om de titel: de beste jonge danser van 2011.

De Nederlandse choreograaf Ed Wubbe maakt voor deze dansers een speciale choreografie waarin de specifieke kwaliteiten van iedere danser naar voren komt. De danser mogen klassiek geschoold zijn maar sommige landen sturen ook dansers met een jazz of hip hop achtergrond. Een jury selecteert naar aanleiding van de choreografie twee dansers die tegen elkaar moeten battelen om de titel.

Nederland wordt vertegenwoordigd door de danser die gekozen wordt in de Avond van de Jonge danser.

Zondag 3 juli 23.00 uur op Nederland 2

Fairuz, we hielden zoveel van mekaar (IKON)

Er is veel wat de Arabische wereld verdeeld houdt, maar dat de dag moet beginnen met muziek van Fairuz, daarover is iedereen het eens. De Libanese zangeres is al een halve eeuw dagelijks op de radio te horen, van Irak tot Marokko. De documentaire toont de liefde van uiteenlopende inwoners van Beiroet voor deze diva. Via haar liederen over verloren liefde en onvervuld verlangen vertellen ze over hun eigen leven en over de bewogen geschiedenis van hun stad.

zondag 3 juli, 17.05 uur op Nederland 2

Niet alleen op Nederland 2, maar ook via Radio 4 en 6 en het digitale themakanaal Cultura24 bieden een uitgebreide programmering rondom de culturele zomer. Op radio zijn veel optredens veelal live te volgen.




Ingezonden persbericht