FNV Bondgenoten

Nieuwe werktijdregeling: de triobaan!


* 11-02-2011


Pliegendienst

FNV Bondgenoten en werkgeversvereniging AWVN hebben een innovatieve werktijdregeling bedacht. Daarbij doen drie oudere werknemers (55-plus) het werk van twee fulltime functieplaatsen. Ze werken dan ieder tweederde van hun arbeidstijd tegen 85 procent van hun oude salaris.

De triobaanregeling is een antwoord op de vergrijzing in bedrijven waar veel werknemers al vele jaren in onregelmatige en/of nachtarbeid werken en het bedrijf vaak niet de mogelijkheid heeft om voor deze oudere medewerkers vrijstelling van nachtarbeid te regelen.

De regeling is `leeftijdsneutraal': jongere werknemers hoeven niet méér nachtdiensten te werken vanwege de vergrijzing, wat op termijn voor die jongeren ook weer tot problemen zou kunnen leiden.

Duurzame arbeidsverhoudingen

FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk is blij met het idee: `Deze regeling spreekt tot de verbeelding. Hij laat zien dat de bestaande ouderenregelingen creatief ingezet kunnen worden om ouderen langer gezond aan het werk te houden. En hij biedt zowel voordelen voor werknemers als voor de werkgever. We willen duurzame arbeidsverhoudingen. Dat hebben we onlangs ook in een manifest met andere bonden en werkgevers vastgelegd. Deze regeling is daar een prachtig voorbeeld van.'

Ouderendagen en deeltijdpensioen

De werknemers die deelnemen aan de regeling krijgen het verschil in inkomen aangevuld uit verschillende bronnen. Ze krijgen compensatie uit de bestaande ouderenregelingen zoals ouderendagen. Daarnaast werken de triobaners tijdens de vakantieperiode fulltime om het vakantieverzuim van de collega's op te vangen. En er wordt een stukje pensioen naar voren getrokken, zodat in feite in deeltijdpensioen wordt gewerkt.