Hoefnet

Nieuws

Vecses: Nederlands vierspanteam en Koos de Ronde tweede

05-06-2011

Het Nederlandse vierspanteam bestaande uit Koos de Ronde (Zwartewaal), Herman ter Harmsel (Rijssen) en bondscoach Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) is op de tweede plaats geëindigd in de landenwedstrijd voor vierspannen in het Hongaarse Vecsés. Koos de Ronde eindigde individueel op de tweede plaats, achter de Amerikaan Chester Weber.

Koos de Ronde reed een sterke wedstrijd op de terreinen van de Hongaarse vierspanrijder en organisator József Dobrovitz die het brons opeiste. De Ronde was goed tevreden over zijn nieuwe aanwinst Palero (vm Negro) die het in alle onderdelen uitstekend deed. De zevenjarige ruin is gefokt door enkelspanrijder Jan Moonen (Loon op Zand) en staat sinds november 2010 bij De Ronde op stal: "Het was zijn eerste wedstrijd in mijn vierspan en ik ben erg tevreden over hem. In de dressuur en de vaardigheid liep hij in mijn achterspan, in de marathon had ik hem voorop ingezet. Ik heb er bewust voor gekozen om hem in Vecsés uit te testen zodat ik weet hoe hij het doet." De Ronde behaalde de vijfde plaats in de dressuur: "Ik moest als eerste van start en dat was natuurlijk wel een nadeel, maar het liep beter dan in Windsor drie weken geleden." In de laatste hindernis van de marathon maakte de gouden teammedaillewinnaar van Kentucky een fout, wat hem extra seconden en de marathonoverwinning kostte. In het moeilijke vaardigheidsparcours zette De Ronde een knappe foutloze rit neer binnen de toegestane tijd en stelde hiermee zijn tweede plaats in het eindklassement zeker.
De Ronde gaat met deze mooie prestatie bovendien aan de leiding in stand van de kwalificatie voor de FEI indoor Wereldbeker vierspannen komende winter.

Herman ter Harmsel begon met een uitstekende vierde plaats in de dressuur. In de marathon, waarin de temperatuur bij de start ruim 39 graden Celsius aangaf, ging een van zijn paarden even onderuit in de waterhindernis, maar het dier herstelde zich snel zodat Ter Harmsel zijn rit zonder veel tijdverlies kon voortzetten. Met een afgeworpen balletje en een paar tijdfouten in de vaardigheid sloot Ter Harmsel zijn optreden in Hongarije af met de achtste plaats.

Harry de Ruyter had in februari bij zijn aanstelling als bondscoach van de twee-en vierspan paarden al aangegeven dit seizoen zelf nog een aantal wedstrijden te rijden om aan zijn sponsorverplichtingen te voldoen. In Vecsés presteerde De Ruyter niet onverdienstelijk met zijn vierspan KWPN schimmelruinen. "Het was een mooie wedstrijd," vertelt De Ruyter. "Het dressuurterrein was perfect, de marathon was erg moeilijk. De acht hindernissen waren technisch en bevatten veel haakse wendingen. Ik ben er zonder haperingen doorheen gekomen en heb geen fouten gemaakt." Na de 11de plaats in de dressuur droeg hij met zijn 10de plaats in de marathon bij aan het teamzilver voor Nederland. De Ruyter eindigde als 10de in het 21 deelnemers tellende internationale veld.

Uitslagen

Individuele uitslag CAIO Vecsés (HUN) 2-5 juni 2011:
1. Chester Weber (USA) 145,51

2. Koos de Ronde (Zwartewaal) 149,63

3. Jozsef Dobrovitz (HUN) 150,22

4. Zoltan Lazar (HUN) 151,70

5. Werner Ulrich (SUI) 152,08
8. Herman ter Harmsel (Rijssen) 176,41
10. Harry de Ruyter (Kessel, Lb.) 187,89

Team uitslag CAIO Vecsés (HUN) 2-5 June 2011:

1. Hongarije 301,92

2. Nederland 320,46

3. Duitsland 369,63

Stand FEI World Cup Qualification na 4 van de 14 wedstrijden: Plaats Menner Land Totaal

1 Koos de Ronde NED 35

2 Zoltan Lazar HUN 33

3 Jozsef Dobrovitz HUN 28
3 Werner Ulrich SUI 28
5 Chester Weber USA 25

6 Boyd Exell AUS 20

7 Herman ter Harmsel GER 19

8 Jozsef Scheik HUN 17
8 Ijsbrand Chardon NED 17
10 Tomas Eriksson SWE 16

Complete uitslagen

Stand Wereldbekerkwalificatie

Koos de Ronde in de bloedhete marathon van Vecses Koos de Ronde in de bloedhete marathon van Vecses (foto: Marie de Ronde-Oudemans)