Ingezonden persbericht


Persbericht

Zutphen, 5 juni 2011

Meike Martijn wint de AanZet! prijs 2011


Vandaag maakte juryvoorzitter Julia van Mourik bekend wie de AanZet! prijs 2011 heeft gewonnen.
De prijs (¤ 4.000,-) gaat dit jaar naar Meike Martijn (1985), 'Vanwege de aanwezigheid en de kracht van haar werk'.

De jury (met naast de voorzitter de beeldend kunstenaars Jan Rothuizen en Berend Strik) is hierover zeer lovend: 'Meike is hier om ons iets te laten zien, en dat doet ze: in de vele tekeningen die de wanden van de ruimte vullen. Ze hebben het point of view van een kunstenaar. We gaan mee haar wereld in. '

De voorzitter van de Kunstcommissie van Saxion, Hans Rombouts, maakte vervolgens bekend wie dit jaar de Saxion Kunstopdracht 2011 krijgt: Wouter Johan van Leeuwen (1986): '... geen gemakkelijk werk, ondanks de humor die ontstaat door de snelle schets en het gebruik van taal. Het werk vraagt de aandacht van de kijker en is interessant voor Saxion dat graag een conceptueel werk aan de collectie toevoegt.' Vast onderdeel van de prijs is een werkperiode van vier maanden, waarin de kunstenaars zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun tentoonstelling. De exposities zijn / waren te zien in: 21rozendaal in Enschede (t/m 12 juni, Annie Kwakkel), een winkelpand aan Stationsplein 2 in Zutphen (t/m 13 juni, 12 juni gesloten, Janina Schipper), Kunstvereniging Diepenheim( t/m 12 juni, Meike Martijn), Museum De Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis in Heino (op 5 juni beëindigd, Wouter Johan van Leeuwen).

De prijsuitreiking werd vooraf gegaan door een paneldiscussie onder leiding van Edo Dijksterhuis (directeur Art Amsterdam). Hierin werden de kandidaten bevraagd over hun ideeën omtrent het kunstenaarschap, hun inspiratiebronnen en toekomstbeelden. Tijdens de prijsuitreiking werd een belangrijke mededeling over de AanZet! prijs 2012 gedaan: Volgend jaar zal de prijs worden uitgebreid naar Duitsland. Naast alumni van de ArtEZ-hogescholen in Oost-Nederland zullen ook afgestudeerden van de Kunstkademie Münster kunnen meedingen naar de prijs.

De belangrijkste financiers van AanZet! zijn de provincies Gelderland en Overijssel. Kleinere bijdragen (veelal in natura) zijn afkomstig van de deelnemende presentatie-instellingen en Saxion (kunstopdracht).