Nederlandse Vereniging van Journalisten

Bessensap: pers ontmoet wetenschap

woensdag 11 mei 2011 | Meer dan 30 wetenschappers zullen tijdens het evenement Bessensap op maandag 6 juni in het Museon Den Haag hun nieuws presenteren aan de pers. Met titels die uiteenlopen van `Mega-melkvee maakt Nederland mooier' tot `Emo-eten als excuustruus' passeert bij Bessensap de gehele wetenschap de revue. Bessensap wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), in samenwerking met de NVJ en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten.

Het evenement Bessensap brengt journalisten, redacteuren, voorlichters en mediagenieke onderzoekers dichter bij elkaar, onder het motto: wetenschap ontmoet pers, pers ontmoet wetenschap. Tijdens korte inleidingen presenteren de deelnemende wetenschappers hun nieuws - van pizzadozen die verleiden tot effectievere chemotherapie. Het volledige programma staat binnenkort op www.nwo.nl/bessensap.

Bessensap zal worden geopend door Gilbert Welch, de Amerikaanse diagnose-expert en auteur van het boek `Overdiagnosed: Making People Sick in the Pursuit of Health'. Hij betoogt dat artsen te veel testen, te rigoureus behandelen en vertellen te snel dat mensen ziek zijn.

Nieuw in het programma van Bessensap is het `Kijkje in de keuken'. Journalisten van bekende media vertellen aan onderzoekers, voorlichters en hun collega's hoe zij nieuws maken en breken.